Ga naar de inhoud
Inheemse kinderen

Opnieuw tientallen anonieme kindergraven gevonden in Canada

Demonstranten eren de inheemse slachtoffers met vlaggetjes na een eerdere ontdekking. Beeld © Getty Images

Opnieuw zijn in de Canadese provincie British Columbia kindergraven gevonden. Het gaat om ongeveer 160 ongedocumenteerde en ongemarkeerde graven op Penelakut Island, zeiden vertegenwoordigers van de inheemse Penelakut-stam.

Het eiland, voorheen Kuper Island geheten, was ooit de thuisbasis van een katholiek internaat, de Kuper Island Industrial School. "We begrijpen dat veel van onze broeders en zusters uit onze naburige gemeenschappen de Kuper Island Industrial School hebben bezocht", zeiden stamhoofd Joan Brown, ouderlingen en andere functionarissen in een verklaring.

Schokgolf door Canada

Bij een katholieke missieschool in de plaats Crankbrook werden eerder al 182 ongemarkeerde graven aangetroffen. Bij een ander oud-internaat in Kamloops, ook in British Columbia, werden in mei de lichamen van 215 inheemse schoolkinderen ontdekt, wat een schokgolf in Canada teweegbracht. Dat is te zien in deze video: 

Canada rouwt na vondst massagraf met 215 inheemse schoolkinderen

01:19
Bij een voormalige school in Canada werd in mei een massagraf met 215 kinderen gevonden.

Er werd vervolgens besloten andere kostscholen onder de loep te nemen. In de provincie Saskatchewan werden een week geleden zeker 750 anonieme graven gevonden op een begraafplaats bij een voormalige katholieke onderwijsinstelling.

Aanpassen aan cultuur

In Canada werden ongeveer 150.000 inheemse kinderen tot het einde van de vorige eeuw naar een van de 139 internaten gestuurd. Ze moesten daar leren zich aan te passen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada, zonder contact met hun familie. Een nationale onderzoekscommissie sprak eerder van meer dan 4000 dodelijke slachtoffers op de scholen als gevolg van de "culturele genocide".

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw massagraf gevonden bij Canadese kostschool
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.