Ga naar de inhoud
Meer dan 50.000 besmettingen

Aantal besmettingen schiet omhoog: verzesvoudiging in een week

In de horeca zijn veel mensen besmet geraakt, blijkt uit de wekelijkse rapportage van het RIVM.

Het aantal coronabesmettingen schoot nog nooit zo snel omhoog. Met 51.957 besmettingen in de afgelopen week is Nederland weer beland op het niveau van begin mei. Het is maar liefst een verzesvoudiging ten opzichte van vorige week.

"De mate waarin het aantal besmettingen is toegenomen, heeft ons verrast. We hopen dat we de grootste piek van de besmettingen nu hebben gehad", zegt epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM.

Deltavariant

De meeste besmettingen worden veroorzaakt door de extra besmettelijke deltavariant. Het overgrote deel van de besmettingen vindt plaats onder de jongeren, blijkt uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Op basis van het aantal besmettingen zitten we op risiconiveau 'zeer ernstig'. Er is een lichte stijging in de ziekenhuizen te zien. Afgelopen week waren er 60 nieuwe ziekenhuisopnames, de week ervoor waren dat er 47. 

Van den Hof: "Het explosieve aantal besmettingen maakt het aannemelijk dat het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd gaat toenemen. Hoe groot is moeilijk te voorspellen."

Te snel versoepelen

De huidige besmettingsgolf begon na de versoepelingen die het kabinet op 26 juni doorvoerde. Vooral jongeren zochten massaal het nachtleven weer op. In de horeca zijn veel mensen besmet geraakt, blijkt uit de wekelijkse rapportage van het RIVM.

Bij de mensen van wie bekend is waar ze het virus opliepen, was dat in 37 procent van de gevallen in de horeca. De thuissituatie volgt met 28 procent. Bezoek thuis is goed voor 16 procent van de herleide gevallen, feestjes voor 15 procent en de werksituatie voor 7 procent.

Eerste vaccinatie

Volgens het dashboard van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) heeft nu 63,8 procent van de volwassen Europeanen een eerste vaccinatie gehad en 44,1 procent een volledige. Volgens het dashboard heeft in Nederland 79,5 procent van de 18-plussers een eerste vaccin gehad.

Daarmee staan we op plek 3 in Europa, na IJsland en België. 47,1 procent van de 18-plussers in Nederland is volgens het ECDC-dashboard volledig gevaccineerd

Bekijk ook: Rutte over mislukte versoepelingen

01:12
Rutte over mislukte versoepelingen: 'Excuses voor de inschattingsfout'