Gemiste penalty

Rashford over racisme na gemiste penalty: 'Ik verontschuldig me niet voor wie ik ben'

13 juli 2021 04:00 Aangepast: 13 juli 2021 09:49
De Britse voetballer Marcus Rashford na de gemiste penalty. Beeld © ANP / Getty Images

De jonge, zwarte voetballer Marcus Rashford, die een penalty miste in de EK-finale, heeft in een uitgebreide verklaring gereageerd op alle racistische uitlatingen aan zijn adres. "Ik bied mijn excuses aan voor de gemiste penalty, maar ik verontschuldig me niet voor wie ik ben."

De 23-jarige Marcus Rashford werd samen met zijn teamgenoten Jadon Sancho en Bukayo Saka het mikpunt van racistische verwensingen op sociale media toen het ze niet lukte om te scoren. Engeland verloor met strafschoppen de finale van Italië.

'Penalty had erin gemoeten'

"Ik weet niet eens waar ik moet beginnen", schrijft Rashford in de verklaring op Twitter. "Ik ben eraan gewend geraakt dingen over mezelf te lezen, of het nou over mijn huidskleur gaat of over de plek waar ik opgroeide. Ik kan kritiek op mijn prestaties altijd hebben. Mijn penalty was niet goed genoeg en die had erin gemoeten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Racisme zorgt voor extra harde kater na verloren EK-finale

"Maar ik zal me nooit verontschuldigen voor wie ik ben en waar ik vandaan kom", vervolgt de voetballer. "Ik heb me nooit trotser gevoeld dan met deze drie leeuwen op mijn borst en tienduizenden juichende fans. Hier heb ik altijd van gedroomd."

Steunbetuigingen

Na de EK-finale werd een muurschildering van speler Marcus Rashford in Manchester beklad met graffiti. Die was gemaakt omdat Rashford zich had ingezet om armoede onder kinderen aan te pakken.

Die muurschildering werd gisteren in de loop van de dag versierd met steunbetuigingen. "Ik ben tot tranen geroerd door alle steun die ik gekregen heb", schrijft de voetballer daarover in zijn verklaring:

Rashford kreeg al vaker te maken met racistische opmerkingen op social media. Onder andere in mei toen hij met zijn club Manchester United verloor in de Europa League, hij deed hiervan aangifte bij de politie.

In een tweet aan zijn volgers liet hij toen weten: "Ik ben gebouwd voor kritiek op mijn prestaties, maar ik kan de aap, baviaan, banaan, jungle-praat niet accepteren."

Racisme hard veroordeeld

Prins William, bondscoach Gareth Southgate, premier Boris Johnson, het Engelse nationale team en de voetbalbond hebben het racisme gisteren hard veroordeeld. "We zullen er alles aan doen om de betrokken spelers te ondersteunen en pleiten voor de zwaarst mogelijk straffen voor degene die verantwoordelijk zijn", schreef de Engelse voetbalbond.

De politie in Londen is een onderzoek gestart naar de online berichten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo'n belangrijke penalty missen dreunt jaren na: 'Durfde wekenlang niet over straat'

Racisme in Nederland

Racisme komt ook in het Nederlandse voetbal nog steeds veel voor. De KNVB houdt hier meldingen over bij, maar heeft vanwege de coronacrisis geen actuele cijfers.

Een voorval dat veel losmaakte was eind 2019. Racistische spreekkoren gericht tegen Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira zorgden voor een golf van verontwaardiging en afkeuring.

Het was aanleiding voor de KNVB en de overheid om met een aanvalsplan tegen racisme en discriminatie te komen. Hierbij nam Nederland een voorbeeld aan Engeland en lanceerde de app Discriminatiemelder, waarmee mensen rondom een voetbalwedstrijd melding kunnen doen van een incident. "Racisme, ook online, heeft volop onze aandacht. We werken met social mediabedrijven samen om dit te bestrijden en vinden het belangrijk dat de drempel om een incident te melden zo laag mogelijk is", zegt een woordvoerder van de KNVB.

Tijdens het EK droeg aanvoerder Wijnaldum een OneLove-band om zijn arm, waarmee de Nederlandse ploeg wilde laten zien 'dat iedereen erbij hoort'. Het is een statement tegen discriminatie en racisme.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore