Ga naar de inhoud
Ontplofte zuurstoftank

Opnieuw fatale brand op Iraakse corona-ic: tientallen doden

De brand is inmiddels geblust, reddingswerkers zoeken naar lichamen in het verwoestte gebouw. Beeld © ANP

In Irak is voor de tweede keer dit jaar brand uitgebroken in een coronaziekenhuis. Tientallen mensen zijn daarbij om het leven gekomen, reddingswerkers zoeken in het puin naar meer overlevenden. Waarschijnlijk werd de brand veroorzaakt door een ontplofte zuurstoftank op de corona-ic.

De brand brak uit in het Imam al-Hussein-ziekenhuis in het zuiden van Irak, in de stad Nasiriya, zo'n 375 kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Zoektocht naar overlevenden

Er zijn zeker 52 mensen om het leven gekomen, 22 anderen raakten gewond. "De slachtoffers zijn overleden aan brandwonden en de zoektocht naar overlevenden wordt voortgezet", vertelt een woordvoerder van de lokale autoriteiten aan buitenlandse persbureaus. Het vuur is inmiddels geblust.

Waarschijnlijk loopt het dodental nog verder op, omdat er nog mensen worden vermist. Op de corona-ic van het ziekenhuis was plek voor zeventig patiënten. Waarschijnlijk werd de brand veroorzaakt door een ontplofte zuurstoftank. Dat gebeurde eerder dit jaar ook al, toen in Irak ook tientallen mensen om het leven kwamen.

Noodtoestand

De Iraakse premier Mustafa al-Kadhemi heeft ministers en veiligheidsfunctionarissen bijeengeroepen om 'de oorzaken en gevolgen van de brand te onderzoeken'. In de provincie is de noodtoestand uitgeroepen zodat de hulp kan worden ingeroepen van artsen die op vakantie of met pensioen zijn.

Boze familieleden

Persbureau Reuters meldt dat ook twee zorgmedewerkers bij de brand om het leven zijn gekomen. Boze familieleden zouden zich voor het ziekenhuis hebben verzamelend en raakten daar slaags met de politie. Twee politiewagens zijn in brand gestoken, zei een getuige tegen het persbureau.

Bekijk ook: dit voorjaar brak er brand uit in een ander Iraaks coronaziekenhuis

02:07
Toen zijn zeker 82 mensen om het leven gekomen. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De brand ontstond na een ongeluk, waarbij een zuurstoftank ontplofte.