Ook voor vakantiegangers

Frankrijk scherpt maatregelen aan: vaccinatie of recente test verplicht in de horeca

12 juli 2021 21:06 Aangepast: 12 juli 2021 22:17
De Franse president Macron maakte de maatregelen bekend in een persconferentie. Beeld © ANP

Wil je naar een bar, restaurant of museum in Frankrijk, dan moet je vanaf komende maand de verplichte 'gezondheidspas' kunnen tonen. Zo'n pas, vergelijkbaar met de CoronaCheck-app in Nederland, krijg je alleen als je gevaccineerd bent tegen corona, minder dan 48 uur geleden getest bent of bent hersteld van Covid-19.

De verplichting geldt voor alle Fransen en bezoekers van het land die ouder zijn dan 12 jaar. Naast de horeca moet je de gezondheidspas ook kunnen tonen in winkelcentra en als je reist met de trein of het vliegtuig. 

De pas is vanaf volgende week woensdag (21 juli) al vereist als je een evenement met meer dan vijftig personen wilt bezoeken. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron zojuist bekendgemaakt in een televisietoespraak.

'Heftige maatregel'

"Een heftige maatregel voor alle Fransen en alle vakantiegangers die Frankrijk bezoeken", zegt correspondent Eveline Bijlsma vanuit Parijs. "Toeristen zijn wel welkom, maar als je echt iets leuks wilt doen, moet je deze gezondheidspas hebben."

De Franse regering zet volgens Bijlsma opvallend stevig in op vaccineren. "Nu kunnen Fransen nog een gratis PCR-test doen, maar dat is vanaf de herfst ook niet meer zo. Macron wil zo voorkomen dat mensen zich aan de lopende band gratis laten testen, in plaats van dat zij zich laten vaccineren." In Frankrijk kan iedere tiener of ouder op dit moment al een coronaprik krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Net als in Nederland lopen de coronabesmettingen de laatste dagen flink op vanwege de deltavariant. De invoering van de gezondheidspas moet verdere stijging voorkomen. "Als we nu niets doen, lopen de besmettingsaantallen en de ziekenhuisopnames verder op", zei Macron, die verder sprak van een 'race tegen de klok' bij de deltavariant.

Verplichte vaccinatie

De Franse president maakte ook bekend dat een coronavaccinatie verplicht wordt voor zorgmedewerkers en ander personeel dat in aanraking komt met kwetsbare patiënten. Zorgmedewerkers in ziekenhuizen, klinieken en verpleeghuizen worden naar verwachting vanaf halverwege september hierop gecontroleerd. Eerder maakten ook Italië en Griekenland vaccinatie verplicht voor zorgpersoneel.

Volgens Macron moet Frankrijk zich inmiddels afvragen of vaccinatie op termijn verplicht moet worden 'voor alle Fransen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laboratorium kan explosieve toename testen niet aan, vakantiegangers in de problemen

Geel reisadvies

Voor Nederlandse toeristen en reizigers staat Frankrijk sinds 23 juni op 'geel'. Dat bekent dat afreizen niet wordt afgeraden, maar dat er wel risico's gelden. Ook hoef je bij terugkomst niet in quarantaine.

Maar doordat de coronabesmettingen in Nederland in een kort tijdsbestek zijn verzesvoudigd, is er kans dat andere landen Nederland binnenkort als een te groot risicoland beschouwen - wat vakanties en reizen voor ons lastiger kan maken.

Daarbij wordt gekeken naar de besmettingskaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding (ECDC) - dat weer werkt met andere kleuren als bij de Nederlandse reisadviezen. Op die ECDC-kaart (zie hieronder) staat Nederland sinds 8 juli op oranje en een beetje op groen, want geen noemenswaardige gevolgen heeft. Maar als de besmettingen en het percentage positieve testen blijft stijgen, verandert dat.

Rood of donkerrood?

Een land gaat op rood bij 200 of meer besmettingen per 100.000 inwoners per dag, in een tijdsbestek van twee weken. En bij 500 op meer besmettingen op donkerrood.

"Nederland springt waarschijnlijk vanaf donderdag of de week daarop waarschijnlijk op rood", zegt Frank Oostdam, directeur van de ANVR, koepelorganisatie voor de reisbranche. "In principe heeft dat ook nog geen grote gevolgen voor Nederlandse reizigers: de regels blijven zo dat je gevaccineerd of getest moet zijn."

Een donkerrode status kan er wel voor zorgen dat landen extra maatregelen van Nederlandse reizigers gaan eisen. Oostdam: "Denk aan volledig gevaccineerd zijn, wat knap lastig is als je met je kinderen op vakantie gaat." De ANVR-directeur adviseert alle vakantiegangers om zich goed te informeren voor de reis. "Kijk naar welke extra regels er gelden en houdt je netjes aan alle coronamaatregelen. Dan kun je prima vakantie vieren."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore