Zeker 6 doden

Rellen en plunderingen Zuid-Afrika na vastzetten oud-president Zuma

12 juli 2021 18:09 Aangepast: 12 juli 2021 18:20
Plunderaars slaan hun slag bij een winkelcentrum in Katlehong, een township vlakbij Johannesburg. Beeld © AFP

Zuid-Afrika heeft het leger ingezet tegen relschoppers die vernielingen aanrichten sinds de gevangenneming van voormalig president Jacob Zuma. Bij de rellen zijn al zeker zes doden gevallen en zo'n tweehonderd mensen opgepakt.

In verschillende delen van Zuid-Afrika is het al dagen zeer onrustig. Zo zijn een groot aantal winkels geplunderd en in brand gestoken door boze betogers, die ook auto's en vrachtwagen vernielen en gebouwen beschadigen.

Kogels over en weer

De rellen braken uit in de zuidoostelijke provincie KwaZulu-Natal, waar Zuma geboren is en nog altijd veel aanhangers heeft. Daar vuurde de oproerpolitie rubberkogels af naar plunderaars in een winkelcentrum, waarop met scherp werd teruggeschoten, meldt de BBC.

Het geweld breidde zich vervolgens uit naar Gauteng, de provincie waar de grootste stad van het land ligt, Johannesburg. Gisteren trokken relschoppers daar gewapend met stokken, golfclubs en takken door het zakencentrum, vandaag werden ook winkels leeggeroofd (zie video hieronder). Onduidelijk is of het gaat om aanhangers van Zuma of mensen die misbruik maken van de onrustige situatie.

Oud-president Zuma (2009 tot 2018) werd eind juni veroordeeld tot vijftien maanden celstraf voor minachting van de rechterlijke macht en de grondwet. De 79-jarige Zuma wordt sinds zijn aftreden beschuldigd van corruptie, maar wil niet meewerken aan onderzoek van justitie.

'Politieke heksenjacht'

Uiteindelijk gaf Zuma zichzelf donderdag alsnog aan bij de politie om zijn straf uit te zitten, zo'n veertig minuten voor de deadline die de autoriteiten hadden ingesteld. Zuma doet nog een poging om onder zijn straf uit te komen, maar staat ook nog terecht wegens corruptie.

De huidige president Cyril Ramaphosa riep op tot kalmte en zei dat er geen rechtvaardiging is voor het geweld. Volgens de aanhangers van Zuma is de oud-president het slachtoffer van een politieke heksenjacht, opgezet door door Ramaphosa en zijn bondgenoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Oud-president Zuid-Afrika tot 15 maanden cel veroordeeld om minachting en leugens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore