'Verbazingwekkend'

Zeldzame demonstratie tegen regime in Cuba: duizenden op de been

12 juli 2021 04:09 Aangepast: 12 juli 2021 05:10
Demonstranten hebben politieauto's op de kop op straat achtergelaten. Beeld © ANP

Bijzondere beelden vanuit Cuba, waar gisteren duizenden mensen de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen het communistische regime. Demonstraties zijn op Cuba zeer zeldzaam, maar nu scanderen groepen mensen er 'vrijheid' en 'weg met de dictatuur'.

De demonstraties vonden gisteren plaats in de Cubaanse hoofdstad Havana, maar ook elders in het land. Op sociale media werden beelden gedeeld van de demonstraties, ondanks pogingen van het regime om de toegang tot het internet op Cuba af te sluiten.

Mensen demonstreerden tegen het regime van president Miguel Díaz-Canel, die na zestig jaar de macht overnam van de Castro's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cuba nadert einde tijdperk-Castro: nieuwe revolutie op komst?

Communistische Partij aan de macht in Cuba

In Cuba is de macht al sinds 1959 in handen van de Communistische Partij, geleid door Fidel (tot 2008) en Raúl Castro. De broers kwamen aan de macht toen ze met een groep revolutionairen, onder wie ook Che Guevara, de Cubaanse regering wisten af te zetten.

Sindsdien geldt in Cuba een communistisch regime, waarbij het land in eerste instantie steun kreeg van de toenmalige Sovjet-Unie. Fidel was tot 2008 president, zijn jongere broer Raúl de tien jaar daarna. Eerder dit jaar nam Miguel Díaz-Canel het stokje over van de Castro's.

Economische crisis

Cuba kampt momenteel met de ergste economische crisis in dertig jaar. Vanwege de coronapandemie komen er al ruim een jaar geen Amerikaanse toeristen meer naar het land.

Wie op Cuba in de basisbehoeften wil voorzien, staat uren in de rij te wachten op voedsel. Er zijn nauwelijks medicijnen beschikbaar en het regime zag zich genoodzaakt om de elektriciteit in het land meerdere uren per dag af te sluiten.

Politieauto's omgegooid

Demonstranten hebben politieauto's omgegooid en scandeerden leuzen als 'vrijheid' en 'weg met de dictatuur'. De New York Times schrijft dat de demonstraties 'verbazingwekkend' zijn: het is de eerste keer sinds 1994 dat zoveel mensen zich tegen het regime keren.

Meerdere arrestaties

President Díaz-Canel wil dat er opgetreden wordt tegen de demonstranten. De Cubaanse leider wil dat zijn volgelingen de 'provocaties' het hoofd bieden.

Aanhangers zouden bereid zijn de regering 'met hun leven' te verdedigen. In de hoofdstad Havana zijn al jeeps van de speciale veiligheidstroepen gezien, bewapend met machinegeweren. Er zijn meerdere arrestaties verricht.

Meerdere demonstranten zijn al gearresteerd door het regime. Meerdere demonstranten zijn al gearresteerd door het regime.

Waarschuwing VS

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur, Jake Sullivan, heeft Cuba gisteren gewaarschuwd de demonstranten niet aan te vallen. "De Verenigde Staten steunen vrijheid van meningsuiting op heel Cuba en zouden elke aanval op vreedzame demonstranten die hun universele rechten uitoefenen, sterk veroordelen", schrijft hij op Twitter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore