'Ultieme kwelling'

Engelse droom in duigen, feest in Italië: reacties op EK-finale

12 juli 2021 02:42 Aangepast: 12 juli 2021 07:20
Italiaanse fans vieren de winst, Britse voetbalfanaten zijn in tranen. Beeld © ANP

Premier Boris Johnson spreekt van een 'hartverscheurende finale' en Engelse kranten schrijven over de 'ultieme kwelling'. Intussen vieren de Italianen tot diep in de nacht feest: "Een beter gevoel bestaat niet."

"De Britse droom is in duigen", schrijft The Guardian. Gisteravond verloor Engeland de EK-finale van Italië. Na 90 minuten stond het 1-1, in de verlenging werd niet meer gescoord en in de strafschoppenreeks waren de Italianen het koelbloedigst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italië wint EK voetbal na strafschoppen

De Britse krant The Times schrijft dat 'een laatste noodlottige trap van een bal' een einde maakte aan de Engelse droom. Queen Elizabeth wenste de voetballers vorige week nog succes en zei zich de finale van 1966 te herinneren. Toen wonnen de Engelsen voor het laatst een groot Europees toernooi.

'Het deed zeer'

"Je zou zeggen dat een nederlaag na al die jaren makkelijk te verwerken is", schrijft The Times. "Niets is minder waar, want toen de fans het Wembley-stadion in Londen teleurgesteld verlieten deed het zeer."

Teleurgestelde fans in Engeland. Teleurgestelde fans in Engeland.

"Dit doet pijn", schrijft ook The Daily Express. "Maar we zijn zo trots op jullie." Die boodschap heeft ook premier Boris Johnson, die op Twitter laat weten dat de finale 'hartverscheurend' was. "Maar de voetballers speelden als helden, hebben het land trots gemaakt en verdienen veel lof", schrijft Johnson.

'Wees trots'

De Britse prins William schrijft op Twitter dat het Engelse team ver is gekomen. "Helaas was het vandaag niet onze dag, maar houd je hoofd omhoog en wees trots op jezelf."

'Dit is fantastisch'

Intussen is het groot feest in tientallen Italiaanse steden. "Ik ben zo blij!", roepen uitgelaten fans naar verslaggevers van persbureau Reuters. "Dit is fantastisch, we zijn gewoon Europees kampioen."

Songfestival én EK

Italië, dat dit voorjaar het Eurovisie Songfestival won, is het allereerste land ooit dat in één jaar zowel die prijs als het Europees kampioenschap voetbal in de wacht sleept.

In Rome was het vannacht groot feest. In Rome was het vannacht groot feest.

In Italië heerst een gevoel van trots, vooral omdat het land kampioen werd met een jong team. Italianen prijzen bondscoach Roberto Mancini voor die beslissing, meldt de BBC. "En Italianen weten hoe ze moeten feesten", schrijft de Britse correspondent in Italië.

Trots op doelman en bondscoach

Italianen zijn niet alleen trots op de bondscoach, maar vooral ook op doelman Gianluigi Donnarumma, die is uitgeroepen tot beste speler van het EK. De 22-jarige keeper incasseerde tijdens het toernooi slechts vier treffers.

De Italiaanse doelman was zowel in de halve finale tegen Spanje als in de eindstrijd tegen Engeland van grote waarde in de beslissende penaltyreeks.

'Het was een gok'

De Engelse bondscoach Gareth Southgate neemt intussen de schuld voor de nederlaag op zich. "We winnen en verliezen als team, maar ik heb de spelers gekozen voor de penaltyserie", vertelt hij. "We hebben erop getraind, maar het was een gok."

"Ik ben ongelooflijk teleurgesteld dat we laatste stap naar de Europese titel niet hebben kunnen maken", zegt de Engelse bondscoach. "Het was mijn beslissing om Saka die laatste strafschop te laten nemen. Het doet heel veel pijn om op deze manier naast de Europese titel te grijpen."

Bekijk ook: 'Its coming home', Engelse fans hadden aan zelfvertrouwen geen gebrek

Engeland-supporters leken het gisteren zeker te weten: hun team zou de EK-finale winnen tegen Italië. In Towfield Estate klonk gisteren de hele dag het lijflied van de Engelse supporters door de speakers: 'It's coming home'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore