Ga naar de inhoud
Hitterecords

Ongezond heet in Spanje: temperaturen net onder de 50 graden verwacht

In Spanje worden extreem hoge temperaturen verwacht. Beeld © ANP

Het wordt extreem heet dit weekend in Spanje. Zo heet zelfs, dat het Europese hitterecord uit 1977 mogelijk zal sneuvelen. Er worden namelijk temperaturen van net onder de 50 graden verwacht. Monique woont al drie jaar in Spanje en bereidt zich voor: "Vooral heel veel water drinken."

De extreme hitte die Spanje te wachten staat, komt door de Saharalucht die vanuit het zuiden naar Europa waait, vertelt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "Die lucht is echt gloeiendheet. Dat komt omdat de Sahara op dit moment veel warmer is dan normaal."

Records mogelijk aan diggelen

De weerstations kijken op dit moment naar twee records die dit weekend verbroken kunnen worden. Het Spaanse record uit 2017 staat op 47,3 graden, mogelijk gaat die aan diggelen. Maar ook het Europese record uit 1977 zou er wel eens aan kunnen gaan: bijna 45 jaar geleden werd het in Athene 48 graden.

"En in Spanje moet je vooral zondag gaan denken aan temperaturen net onder de 50 graden", vertelt De Jong. "Als zo'n record wordt verbroken, dan betekent dat dus dat het nog nooit zó heet was in Europa. Het lijkt me vreselijk hoe dat voelt. Dat zijn gewoon ongezonde temperaturen voor mensen."

Monique van der Reest zal het dit weekend mee gaan maken. De Nederlander woont namelijk in Spanje nadat ze 3,5 jaar geleden samen met Jopi vanuit Zeewolde naar Andalusië was geëmigreerd. Het is het gebied waar het volgens De Jong het heetst van het land kan worden.

Of ze vreest voor wat komen gaat? "Nee hoor, we zijn inmiddels wel wat gewend", vertelt Monique.

"Elke zomer hebben we hier wel een paar extreem hete dagen. Wij wonen gelukkig op een berg, waardoor we altijd wel een klein beetje wind hebben. Maar je moet je natuurlijk wel aanpassen en goed voor jezelf zorgen."

'Een hele lange siësta'

En dat betekent volgens Monique vooral rustig aan doen. "Met deze temperaturen zitten we vooral in de schaduw en doen we heel weinig. En als we wat moeten doen, doen we dat 's ochtends, waarna een hele lange siësta volgt. Ik ken ook mensen die hun huis niet uitkomen tijdens deze hitte, maar daarvoor zijn wij natuurlijk niet naar Spanje geëmigreerd."

Voor Nederlanders die, ondanks reisadvies code oranje, toch naar Spanje afreizen dit weekend, heeft Monique nog een tip: "Duik gelijk de schaduw in, ga rustig acclimatiseren, bevind je veel in het zwembad, smeer je goed in, en drink vooral heel veel water. Geen alcohol, je systeem moet al hard genoeg werken om deze temperaturen te verwerken."

Op
Lees ook:
Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Hitte komt niet naar Nederland

Of we bang moeten zijn dat de extreme Sahara-hitte onze kant op komt? Meteoroloog De Jong is daar helder over. "Nee, we zullen daar niets van merken hier. Gelukkig maar, want van die kurkdroge hete dagen word ik niet vrolijk."