Eng vs. Ita

Thuisvoordeel Engeland in EK-finale: 'Fans schreeuwen de bal het doel wel in'

08 juli 2021 14:43
Fans van Italië en Engeland juichen, de twee landen staan in de finale. Beeld © ANP

De Engelsen hebben er 55 jaar op moeten wachten: eindelijk staan ze weer in de finale van een groot voetbaltoernooi. Italië is zondag de tegenstander. Onze correspondenten in Engeland en Italië peilen de stemming in hun land. Wie gaat winnen?

"Het land is in extase," vertelt correspondent Anne Saenen vanuit Londen. "De afgelopen decennia hebben de Engelsen het verschrikkelijk slecht gedaan. Vooral tijdens EK-toernooien. Dit is een droom voor ze."

Niet glorieus

Na de wedstrijd kwamen de fans juichend uit het stadion, de pubs en de metro lopen. Auto's gingen toeterend door de stad.

Saenen: "Het was even daarvoor nog heel stil in de stad. Het was bloedstollend spannend. De finale glipte bijna door de vingers, nadat de Denen op voorsprong waren gekomen. Het was geen glorieuze overwinning, maar de finale is bereikt."

Denen verliezen door onterechte penalty?

De Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie legde in de verlenging de bal op de stip voor de Engelsen. Over de beslissing van de arbiter is veel kritiek in Denemarken, vertelt correspondent Jeroen Akkermans. "In Denemarken overheerst de trots, maar de wijze waarop Denemarken eruit vliegt wordt de scheidsrechter en de VAR zwaar aangerekend."

Daarbij ging het niet alleen om de aanleiding van de penalty, die geen penalty zou zijn. "Er zouden twee ballen in het veld gelegen hebben op het cruciale moment vlak voor de strafschop en de Deense doelman zou met een laserstift zijn bestookt."

Aan de Deense ploeg heeft het niet gelegen volgens de commentaren. Het team heeft gevochten tot het bittere eind. Dagblad Politiken: "Het nationale elftal heeft de wedstrijd verloren, maar het koninkrijk heeft gewonnen." De Berlingske: "Laat de Engelsen vieren. Ze hebben niets anders."

Squadra Azzurra: Jong en energiek team

In Italië kijken ze uit naar de wedstrijd van zondag. De Azzuri bereikten dinsdag de finale na een gewonnen penaltyreeks tegen Spanje.

"Een gek-ken-huis was het", vertelt corresponent Anouk Boone vanuit Rome. "Urenlang toeterende scooters en wapperende vlaggen. Het gevoel van trots is weer terug. Het land schaamde zich enorm nadat het in 2018, voor het eerst in zestig jaar, niet wist te plaatsen voor een WK."

Uitgelaten fans in Milaan na het behalen van de EK-finale. Uitgelaten fans in Milaan na het behalen van de EK-finale.

Wie heeft de beste papieren?

Zondagavond laat weten we of de Italianen met de beker naar huis gaan, of dat de cup in Engeland blijft. Of beter gezegd 'thuiskomt'. Zo zien de Engelse fans het namelijk. Saenen: "Het nummer 'Football's coming home' hoor je voortdurend in de stadions en in de pubs. Het is een lijflied geworden voor de fans, sinds het nummer in 1996 uitkwam. Engeland is de bakermat van het voetbal, en ze zingen dat de cup naar huis moet komen."

Dat is tot nu toe niet gebeurd. Ook in 1996 niet, toen de huidige coach Gareth Southgate in de halve finale een penalty mistte, waardoor de uiteindelijke winnaar Duitsland naar de finale ging. Hij kan met zijn team nu revanche nemen, al zegt hij zelf dat het verleden er niet meer toe doet.

In Italië beseft iedereen dat het een zware pot gaat worden, zegt Boone: "Het wordt pittig, maar 'kom maar op' is wel wat iedereen denkt. Het is een jong en energiek team en men heeft veel vertrouwen in coach Mancini."

De Azzuri zijn al meer dan 30 wedstrijden ongeslagen. Boone: "Het onverslaanbare team, kopte de grootste sportkrant al over de Italianen, ze hebben alleen de pech dat de finale gespeeld wordt in Engeland."

Thuisvoordeel

Het thuisvoordeel ziet Saenen als een grote plus voor de Engelsen. Door de quarantaineregels voor buitenlanders zal het uitverkochte Wembley straks echt niet voor de helft gevuld zijn met Italiaanse fans.

Saenen: "Je kunt wel raden wie er straks in het stadion zitten. Die bal werd gisteren door de Engelsen bijna de goal ingeschreeuwd." De twaalfde man is dus een Engelsman.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore