Ga naar de inhoud
Stofzuiger in water

Stofzuigertje in zee: Franse robot 'hapt' afval van wateroppervlak

De robot wordt vanaf de kade bestuurd. Beeld © ANP

Toeristen in de Franse havenplaats Cassis zien sindskort een klein geel apparaatje over het water tussen de boten door drijven. Het gaat om de zogeheten Jellyfishbot, een robot die geprogrammeerd is om afval van het wateroppervlak te verzamelen. Het ding wordt op meerdere plekken ter wereld ingezet.

Plastic flesjes, verpakkingen of rondslingerende mondkapjes - de robot lust ze allemaal. Het ding heeft de afmetingen van een koffer - ongeveer 70 bij 70 centimeter - en kan zich daarom makkelijk in kleine ruimten, bijvoorbeeld tussen boten door, manoeuvreren. Het afval dat de robot van het wateroppervlak zuigt, verdwijnt in een zak die het ding achter zich meesleept. 

Havensteden

Het apparaat is een vondst van een bedrijf uit Frankrijk. De Jellyfishbot, die van afstand te besturen is, wordt inmiddels in vijftien verschillende Franse havensteden gebruikt. De robot gaat volgens het bedrijf binnenkort ook aan het werk in Singapore, Noorwegen en Japan.   

Kijk hier hoe de robot te werk gaat: 

Volgens de uitvinder achter de Jellyfishbot, de Fransman Nicolas Carlesi, is zijn robot specifiek ontworpen om in kleine ruimten te opereren, vandaar de kleine maat van het ding. "Afval dat op het wateroppervlak drijft wordt door de wind in hoeken en achter boten gedreven", zegt hij tegen persbureau Reuters. "Daarom hebben we de robot zo compact mogelijk gemaakt."

600.000 ton afval

Carlesi kwam op het idee voor zijn robot tijdens een vakantie, toen hij zag hoeveel afval er in de zee lag. Het is dan ook te hopen dat het de Jellyfishbot niet aan honger schort: volgens een rapport van het WNF uit 2019 drijft er ongeveer 600.000 ton aan afval rond in de Middellandse Zee.

Vorkjes,
Lees ook:
Vorkjes, rietjes en wattenstaafjes in de ban: dit moet je weten over het plasticverbod