15 maanden celstraf

Zuid-Afrikaanse oud-president Zuma geeft zich aan bij de politie

08 juli 2021 01:20
De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma. Beeld © ANP

De Zuid-Afrikaanse ex-president Jacob Zuma heeft zichzelf alsnog vrijwillig aangegeven bij de politie om zijn gevangenisstraf van 15 maanden uit te zitten. De 79-jarige Zuma werd overgebracht naar de gevangenis in de provincie Kwazulu-Natal, waar hij zijn straf moet uitdienen.

Eerder op de dag had het ministerie van Politie al gezegd dat het zich gedwongen voelde om Zuma voor middernacht te arresteren. Het uitblijven van een arrestatie, zolang er geen opdracht zou komen voor uitstel van Zuma's straf, zou een minachting van het Constitutionele Hof hebben betekend.

Negen jaar president 

Uiteindelijk meldde Zuma zich veertig minuten voor de deadline zelf, zo meldt The New York Times. Hij werd middels een lang konvooi van zijn woning naar het politiebureau vervoerd, zo is ook te zien op beelden op social media (zie hieronder). De minister van Politie en de hoofdcommissaris van het land zouden kunnen worden aangeklaagd als ze Zuma niet hadden laten arresteren.  

Eerder leek de ex-president voorlopig op vrije voeten te blijven. Het Constitutionele Hof veroordeelde Zuma eind vorige maand tot 15 maanden celstraf, omdat hij weigerde te getuigen voor een onderzoekscommissie naar de corruptie onder zijn negen jaar durende presidentschap.

Corruptieschandalen

Vorig jaar kwam Zuma wel één keer opdagen voor de commissie, maar na die eerste keer beschuldigde hij de voorzitter ervan bevooroordeeld te zijn. Eerder dit jaar weigerde Zuma om opnieuw voor de commissie te verschijnen. Overigens werd de commissie ooit door Zuma zelf opgezet, nadat hij als president door de corruptieschandalen steeds verder onder druk was komen te staan.

Zuma zou tijdens zijn presidentschap onder meer lucratieve deals hebben gesloten met bevriende zakenmensen. Die mochten naar verluidt soms zelfs kiezen welke ministers Zuma in zijn kabinet benoemde. Volgens schattingen zou er 35 miljard dollar (29,5 miljard euro) aan overheidsgeld zijn weggesluisd. Zuma ontkent de beschuldigen en claimt dat hij niets verkeerds heeft gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-president Zuid-Afrika tot 15 maanden cel veroordeeld om minachting en leugens

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore