Fel debat rond Mila

Straffen voor bedreigers Franse tiener die islam bekritiseerde

07 juli 2021 17:04
Mila bij de rechtbank. Beeld © ANP

In Frankrijk heeft een rechter elf mensen veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van vier tot zes maanden. Ze hadden online bedreigingen geuit aan het adres van Mila, een tiener die op Instagram de islam had bekritiseerd. Ze krijgen daarnaast elk een boete van 1500 euro.

Mila was 16 toen het in 2020 allemaal begon. In een livestream op Instagram wees ze de avances van een jonge moslim af. 'Kansloos,' zei ze, alleen al omdat ze lesbisch is. Daarna postte ze nog een filmpje waarin ze zeer fel van leer trok tegen de islam. Ze zei alle religies te verafschuwen, de islam noemde ze een 'religie van haat'.

Permanente politiebewaking

Het kwam haar op bedreigingen te staan. Ze kon niet meer naar school en kreeg permanente politiebewaking. Het leidde tot een fel debat in Frankrijk over vrijheid van meningsuiting en ook tot een strafzaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

President Macron komt op voor Mila (16) die wordt bedreigd na islamkritiek

De Franse justitie kon dertien internetbedreigers van Mila achterhalen en aanklagen. Elf daarvan zijn nu schuldig bevonden. "Sociale media zijn de straat", zei de rechter. "Wat je niet op straat doet, moet je ook niet doen op social media."

Eén verdachte gaat vrijuit omdat zijn bericht ('opblazen') niet over Mila persoonlijk ging, maar over haar account. Een andere verdachte gaat vrijuit na een fout in het proces.

'Vuile lesbienne'

Volgens haar advocaat kreeg Mila zo'n 100.000 bedreigingen, met onder meer verkrachting en de dood. Ook werd ze uitgemaakt voor 'vuile lesbienne'. Tijdens de zaak verklaarde Mila dat ze zich 'ter dood veroordeeld' voelt.

Ze herhaalde tijdens de rechtszaak dat ze een hekel heeft aan 'alle godsdiensten, niet alleen de islam'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore