Door gewapende bende

President Jovenel Moïse van Haïti doodgeschoten in eigen huis

07 juli 2021 13:09 Aangepast: 07 juli 2021 14:54
President Jovenel Moïse. Beeld © ANP

President Jovenel Moïse van Haïti is vermoord. Een gewapende bende is vannacht zijn woning binnengedrongen en heeft hem doodgeschoten. Zijn vrouw is gewond en ligt in het ziekenhuis.

Premier Claude Joseph maakte via een persverklaring het nieuws bekend. Wie er achter de aanval zit is nog niet duidelijk. Wel liet Joseph weten dat sommige van de aanvallers Spaanstalig waren. Volgens de premier zullen de politie en het leger de orde handhaven en is de situatie onder controle.

Onvrede over Moïse

De 53-jarige voormalig zakenman was sinds 2017 president. De laatste jaren was er veel onvrede over zijn functioneren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Priesters en nonnen ontvoerd op Haïti: vrijlating in ruil voor losgeld

Economische crisis en geweld

Haïti gaat gebukt onder een grote economische crisis. Het land in de Caribische zee is nooit hersteld van de verwoestende aardbeving van 2010 en de gevolgen van orkaan Matthew in 2016. Voedsel en olie wordt er steeds schaarser, en ondertussen verdient zo'n 60 procent van de bevolking nog geen 2 dollar per dag. 

Ook kende Haïti de laatste maanden steeds meer geweld. Ontvoeringen zijn aan de orde van de dag. Volgens officiële cijfers van de Verenigde Naties vonden er vorig jaar 234 ontvoeringen plaats, ruim drie keer zoveel dan in 2019.

Maar de daadwerkelijke cijfers liggen waarschijnlijk hoger, aangezien veel Haïtianen niet naar de politie durven te stappen uit angst voor wraak van criminele bendes.

Begin dit jaar gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren, en zijn vertrek te eisen. Maar ondanks alle onrust weigerde Moïse om af te treden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore