Ga naar de inhoud
Zorgen om deltavariant

Tienduizenden besmettingen per dag, maar Engeland stopt met coronamaatregelen

Beeld © ANP

In Engeland worden naar verwachting de meeste coronamaatregelen deze maand opgeheven, terwijl de besmettingen in het land juist hard oplopen. Volgens correspondent Anne Saenen is het een politieke beslissing. "Alle medische experts zeggen: doe het alsjeblieft niet."

De Britse premier Boris Johnson zegt dat de regering wil stoppen met alle wettelijke maatregelen en in plaats daarvan mensen hun 'eigen weloverwogen beslissingen wil laten maken over hoe ze het virus onder controle willen houden.'

Engeland
Lees ook:
Engeland zet zich schrap voor finaleweek EK: 'Superspread-event'

Volgens RTL-correspondent Anne Saenen is het een politieke beslissing. "Alle medische experts zeggen: doe het alsjeblieft niet, want het kan voor een hoop slachtoffers zorgen."

Weinig opties

Maar de Britse regering ziet geen andere keuze. "Opnieuw een lockdown ziet niemand zitten. De versoepelingen uitstellen ook niet, want voor je het weet staat het najaar weer voor de deur en dan zullen de coronacijfers ook oplopen. Bovendien stopt de coronasteun in september, dus economisch gezien is de rek er ook uit."

Indiase
Lees ook:
Indiase variant neemt overhand in Engeland, 'tweede prik is echt nodig'

Dus zal Johnson naar verwachting aankomende maandag op een persconferentie een einde aan de maatregelen aankondigen voor 19 juli. Dat betekent onder meer dat mensen geen afstand meer hoeven te houden, geen mondkapje hoeven te dragen en dat de nachtclubs weer opengaan.

Besmettingen lopen hard op

Ondertussen stijgen de besmettingscijfers in hetzelfde tempo als afgelopen december, nog vóórdat de vaccinatiecampagne op gang kwam. Dat komt door de besmettelijkere deltavariant van het virus. Die gaat vooral onder jongeren rond, die nog geen tweede prik hebben gekregen.

Maar het aantal ziekenhuisopnames en coronadoden blijft laag. Inmiddels zijn de meeste volwassenen namelijk ingeënt, van wie meer dan de helft al twee keer. "Dat is voor de regering een argument om de versoepeling door te zetten", zegt Saenen. "Maar de Britse deskundigen zijn nog niet zeker of dat ook zo zal blijven. Daarnaast waarschuwen zij voor het risico op long covid." 

Ook in Nederland rukt de deltavariant op. Hoe dat komt, zie je in deze video:

02:23

Eerder werden de versoepelingen nog met vier weken uitgesteld, zodat meer mensen zich konden laten inenten. Op 12 juli wordt de knoop over het wel of niet door laten gaan van de versoepelingen definitief doorgehakt.