Eerste Amerikaanse staat

New York verklaart vuurwapengeweld tot volksgezondheidscrisis

07 juli 2021 02:35 Aangepast: 07 juli 2021 02:36
De gouverneur van New York, Andrew Cuomo. Beeld © ANP

De gouverneur van de Amerikaanse staat New York noemt vuurwapengeweld officieel een volksgezondheidscrisis. New York vaardigt een noodbevel uit om het probleem aan te kunnen pakken en is de eerste staat die dat doet. "Meer mensen sterven door wapengeweld en misdaad dan door de gevolgen van het coronavirus."

Dat maakte Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, gisteren bekend. In het afgelopen weekend vonden er in de staat 51 schietpartijen plaats. Cuomo spreekt daarom van een volksgezondheidscrisis die hij vergelijkt met de coronacrisis.

Alomvattende aanpak

"Dit is een nationale crisis", vertelde Cuomo. "Maar iemand moet het goede voorbeeld geven. Daarom zal New York, net zoals we met de coronacrisis gedaan hebben, het land de juiste weg leiden." De gouverneur komt met een 'alomvattende aanpak' om het vuurwapengeweld te bestrijden en te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elk jaar 30.000 doden door kogels in VS, wat gaat Biden daaraan doen?

De gouverneur maakt ruim 138 miljoen dollar (117 miljoen euro) beschikbaar om het probleem aan te pakken. Er gaan miljoenen naar de politiekorpsen, zomerprogramma's voor werkloze jongeren en preventieteams.

'Een epidemie'

In de Verenigde Staten komen elk jaar meer dan 30.000 mensen om het leven door een kogel. President Joe Biden noemde vuurwapengeweld in de Verenigde Staten eerder dit jaar 'een epidemie en een internationale schande'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore