EK voetbal

Engeland zet zich schrap voor finaleweek EK: 'Superspread-event'

06 juli 2021 13:26 Aangepast: 06 juli 2021 13:42
Het Wembley-Stadion zal met 65.000 fans gevuld zijn Beeld © AFP

'Football is coming home'. Miljoenen Britse voetbalfans kijken reikhalzend uit naar de halve finales en de finale van het EK voetbal, die vanaf vandaag in Londen worden gespeeld. Met de Engelsen nog in het toernooi dromen ze van de Europese titel. Maar het is niet alleen hosanna: er zijn ook grote zorgen over de finaleweek.

Dat is te wijten aan de deltavariant van het coronavirus, die in Groot-Brittannië in rap tempo om zich heen grijpt. Toch zal het stadion, ondanks het snel stijgende aantal besmettingen, tijdens de halve finales en de finale gevuld zijn met 65.000 toeschouwers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deltavariant rukt ook in Europa op, zorgen groeien met de dag

Maar let op: dat zullen alleen voetbalsupporters zijn die wonen in Groot-Brittannië. De Britse regering heeft het voor voetbalfans van buiten Groot-Brittanië vrijwel onmogelijk gemaakt om de wedstrijden bij te wonen. 

Geen supporters uit buitenland

Iedereen die het land in wil, moet tien dagen in quarantaine, vertelt onze correspondent Anne Saenen. ''Daarnaast moet je je dan nog drie keer laten testen, wat enorm prijzig is. Door deze keer geen buitenlandse fans toe te laten, hopen ze dat een corona-uitbraak uitblijft.''

Vanavond staat de kraker Italië-Spanje op het programma, maar ondanks de protesten van beide landen mogen ze geen supporters meenemen. 

Uitzondering voor 2.500 vips

Toch zullen er vanavond wel Italianen en Spanjaarden in het stadion zitten. Saenen: ''Mensen die in Groot-Brittannië wonen, zijn welkom. Er zijn in Londen veel Italiaanse en Spaanse migranten en die mogen hun landen gaan toejuichen.''

Ook heeft de Britse regering, op het dringende verzoek van de Europese voetbalbond (UEFA), een uitzondering gemaakt voor 2.500 vips. Een echte voetbalbeleving is er voor hen niet bij: deze vips, onder wie ook Italianen en Spanjaarden, worden vanaf het vliegveld naar het stadion gereden en direct na de wedstrijd weer afgezet op het vliegveld. Zo blijven ze tijdens hun hele verblijf in een afgesloten bubbel. 

Ondanks het (grotendeels) sluiten van de grenzen voor supporters, blijven er zorgen. Saenen: ''Het is een beetje tegen de wil van premier Johnson geweest, dat er zoveel mensen Wembley in mogen. Door de UEFA is er echt druk gezet om zoveel mogelijk mensen toe te laten, anders zouden de wedstrijden worden verplaatst naar een andere stad buiten Engeland.''

Schotten massaal besmet in Londen

Tijdens dit EK zijn er verschillende corona-uitbraken geweest op momenten dat er veel supporters samenkwamen. Een voorbeeld is nota bene de wedstrijd Engeland-Schotland in Londen. 

Rondom die wedstrijd waren er tienduizenden Schotten in de Britse hoofdstad. Ze keerden huiswaarts met bijna tweeduizend coronabesmettingen, stuk voor stuk te herleiden tot het EK. Rondom de wedstrijd leek het alsof corona niet meer bestond, zoals je in onderstaande video kunt zien: 

Ook tijdens wedstrijden in de Russische stad Sint-Petersburg is het misgegaan. Ook daar werden tienduizenden supporters welkom geheten. Dat leidde tijdens de wedstrijd Rusland-Finland tot honderden extra coronabesmettingen. 

Dankzij de coronauitbraken rondom wedstrijden heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al aangegeven te vrezen dat dit EK een 'superspread-event' zal blijken. En het toernooi is nog niet voorbij. 

Bekijk ook: Volle stadions en volle ziekenhuizen in Rusland

Rusland houdt ondanks corona voetbalfeest: 'Virus krijgt ons niet te pakken'

Zowel de WHO als het Europees Parlement maakt zich grote zorgen over het aantal supporters tijdens de finaleweek. Volgens een parlementslid is de finaleweek op deze manier 'een recept voor een ramp'. Volgens WHO-commissaris Smallwood leidt een vol stadion onherroepelijk tot een nieuwe uitbraak. 

Olievlek

Er is vanuit beide partijen veel kritiek op de UEFA, die bij de Britse regering heeft geëist dat het stadion goedgevuld moest zijn. 

Saenen: ''Medische experts maken zich zorgen dat de deltavariant zich als een olievlek zal verspreiden. In Groot-Brittannië is een groot deel van de bevolking al gevaccineerd, die mensen voelen zich onoverwinnelijk. Maar de medici vrezen dat dankzij de deltavariant toch veel nieuwe besmettingen zullen ontstaan.''

Gratis kaartjes bij vaccinatie

De burgemeester van Londen grijpt het EK aan om de vaccinatiecampagne een nieuwe boost te geven. Iedereen die zich nu laat vaccineren, maakt kans op twee gratis kaartjes voor de finale. Een opmerkelijke actie, vindt onze correspondent:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore