Antihomogeweld

Spanjaarden massaal de straat op na dood homo Samuel (24)

06 juli 2021 03:26 Aangepast: 06 juli 2021 10:50
Duizenden mensen komen samen in Madrid om te protesteren na de dood van Samuel (24). Beeld © ANP

In Barcelona, Madrid en tientallen andere Spaanse steden zijn gisteren duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen antihomogeweld. Afgelopen weekend werd een 24-jarige verpleegkundige bij een Spaanse nachtclub in elkaar geslagen, vermoedelijk vanwege zijn geaardheid. In het ziekenhuis overleed hij aan zijn verwondingen.

De 24-jarige verpleegkundige Samuel Luiz was afgelopen weekend bij een nachtclub in La Coruña, een stad in het noorden van Spanje, buiten aan het videobellen. Getuigen vertelden hoe hij daar werd benaderd door een man, die dacht dat Luiz hem aan het filmen was.

Uitgescholden

De man zou Luiz uitgescholden hebben voor homo. Vervolgens werd de verpleegkundige door de man en zes anderen in elkaar geslagen. Luiz overleefde de aanval niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongaarse beveiliging neemt regenboogvlaggen van Oranjefans in beslag

Hoewel de politie niet kan bevestigen dat het om antihomogeweld gaat 'omdat er meer onderzoek nodig is', ligt een homofoob motief van de daders voor de hand. In Spanje is geschokt gereageerd op het overlijden van Luiz.

'Strijden tegen haat'

Gisteren gingen daarom in tientallen steden mensen de straat op. Zij zwaaiden met regenboogvlaggen en scandeerden leuzen. Ook werden er door LGBT-organisaties verklaringen voorgelezen. "Samuel had jij of ik kunnen zijn. We moeten allemaal strijden tegen de haat die nog altijd aan mensen het leven kost."

De Spaanse minister van Gelijkheid, Irene Montero, reageerde dit weekend al op de dood van Luiz. "Er mag in dit land geen ruimte zijn voor haat", schreef zij.

Haatmisdrijven

In 2019, het laatste jaar waar gegevens van bekend zijn, werden er in Spanje 278 haatmisdrijven bij de politie gemeld waarbij seksuele geaardheid of genderidentiteit een rol speelde. Experts waarschuwen dat slechts een fractie van de haatmisdrijven bij de politie wordt gemeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik ben homo, en óók een stoere, tuffende voetballer'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore