Virusuitbraak in Indonesië

Ziekenhuizen en kerkhoven op Java stromen vol: 'Ik maak me grote zorgen'

06 juli 2021 06:29 Aangepast: 06 juli 2021 06:36
Grafdelvers werken lange dagen op een begraafplaats in Bekasi, een voorstad van Jakarta. Beeld © AFP

Een tekort aan ziekenhuisbedden en zuurstof en grafdelvers die overuren maken. Op het Indonesische eiland Java zorgt de deltavariant van het coronavirus dagelijks voor honderden doden. "Het virus komt steeds dichterbij", zegt Kireina (26) vanuit de hoofdstad Jakarta.

Het coronavirus verspreidt zich snel door Indonesië en Jakarta is het epicentrum met dagelijks tussen de 6.000 en 9.000 nieuwe besmettingen. Ook in andere steden op Java, het dichtstbevolkte eiland van het land, zoals Bandung, Yogyakarta en Solo lopen de aantallen rap op.

Honderden doden per dag

In heel Indonesië stierven afgelopen week volgens de officiële cijfers gemiddeld bijna 500 mensen per dag aan het coronavirus. Al ligt het aantal coronadoden in werkelijkheid waarschijnlijk hoger, omdat de registratie te wensen overlaat en de haastig geopende begraafplaatsen het aantal doden nauwelijks aankunnen. Op Java en het populaire vakantie-eiland Bali zijn sinds zaterdag strengere coronamaatregelen van kracht en moeten mensen zo veel mogelijk thuisblijven.

De meer besmettelijke deltavariant, die is ontdekt in India, is grotendeels verantwoordelijk voor deze opmars, in combinatie met het grootschalige familiebezoeken tijdens het Suikerfeest in mei. De coronagolf levert inmiddels schrijnende beelden op van patiënten die voor het ziekenhuis op de stoep of achterin auto's aan het infuus liggen. Beelden die doen denken aan de hevige coronagolf in India, dit voorjaar.

Geen zuurstof

In meerdere ziekenhuizen in de grote steden zijn niet genoeg bedden om de stroom aan patiënten aan te kunnen. "Dit is ook het geval in mijn omgeving in Zuid-Jakarta", zegt Kireina, die werkt als financieel manager van een beveiligingsbedrijf. "Mijn buurman, een bejaarde man, is overleden door de slechte behandeling van het ziekenhuis, waar geen zuurstof of ventilator beschikbaar was."

In haar directe omgeving van familie, buren, collega's en klanten van werk, raken dagelijks mensen besmet. Kireina: "Ik maak me grote zorgen, vooral nu het virus dichterbij mijn kennissen en vrienden komt. Maar het beste wat ik kan doen, is kalm blijven en zo lang mogelijk thuisblijven. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik kan thuiswerken. Veel andere Jakartanen hebben dat geluk niet, vooral mensen uit de midden- en lagere klassen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verwoestende besmettingsgolf' dwingt Zuid-Afrika tot nieuwe, strenge lockdown

'Catastrofe op komst'

Vorige week sloeg het Rode Kruis alarm om de situatie. Volgens de hulporganisatie koerst Indonesië door de deltavariant af op een catastrofe. In de stad Bogor, iets ten zuiden van Jakarta, heeft de organisatie noodtenten opgezet om de zieken te behandelen.

Om de coronagolf in te dammen zijn twee dingen nodig, zegt Antony Balmain, woordvoerder voor het Rode Kruis in Azië. Aan RTL Nieuws vertelt hij: "Zuurstofvoorraden zijn cruciaal om zieken te behandelen en te voorkomen dat mensen overlijden. De vraag naar zuurstof is hier de afgelopen dagen enorm gestegen. Daarnaast zijn coronamaatregelen zoals het dragen van mondkapjes en vaccineren van groot belang."

Patiënten in een noodtent voor het ziekenhuis van Bekasi nabij Jakarta. Patiënten in een noodtent voor het ziekenhuis van Bekasi nabij Jakarta.

Maar dat vaccineren van de bevolking komt tot nu toe maar mondjesmaat en moeizaam op gang. Iets meer dan 5 procent van de bevolking is nu volledig gevaccineerd, bijna 12 procent heeft een eerste coronaprik gekregen. Indonesië vaccineert vooral met de Chinese vaccins Sinopharm en Sinovac, waarvan bekend is dat de effectiviteit een stuk lager ligt. Ook Nederland heeft beloofd om 3 miljoen vaccins te sturen naar Indonesië, al is nog onduidelijk wanneer precies. 

Volgens Kireina zijn veel van haar landgenoten nog sceptisch om zich te laten vaccineren. "Niet alle Indonesiërs zijn rationeel. Veel van hen geloven nog steeds dat Covid-19 een samenzwering is en dus weigeren zij een vaccin dat verstrekt wordt door de overheid."

Haar vriendin Alma (27), juridisch adviseur bij een lokale maaltijdbezorger, ziet om zich heen de bereidheid tot vaccineren wel toenemen. "Ik denk dat mensen enthousiaster worden omdat vaccinatiecentra nu overal open zijn en voor bijna alle leeftijden. De regering mikt op 1 miljoen vaccins per dag, terwijl onze bevolking ruim 270 miljoen bedraagt. Het zal dus zeker enige tijd duren, maar we zijn optimistisch."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore