Meegesleurd met stroming

Bitcoinpionier (41) verdronken: miljarden mogelijk ontoegankelijk

04 juli 2021 10:50 Aangepast: 04 juli 2021 12:12
Een strand in Costa Rica Beeld © Getty Images

De controversiële Roemeense Bitcoinmiljardair Mircea Popescu (41) is plotseling overleden. Hij zou een enorm cryptofortuin nalaten dat meer dan 2 miljard dollar waard zou zijn.

Popescu was rond 08.30 's ochtends in zee gaan zwemmen in Costa Rica. Hij werd meegesleurd door de sterke stroming en verdronk ter plekke, melden lokale media

Stroming

Omdat hij is overleden, is het maar de vraag of iemand ooit bij dat geld kan. Bitcoins zijn digitaal versleuteld. Wie daarbij wil komen, moet een code hebben. Het is niet duidelijk of de code met zijn dood is verdwenen. 

De Roemeen was een van de eerste mensen die volop in bitcoin investeerde en staat erom bekend dat hij een van de grootste bezitters is van de cryptomunt. 

Hij werd bekend toen hij in 2012 beursplatform MPEx lanceerde, schrijft Bitcoin magazine. Dat deed hij om aandelen en obligaties te verhandelen via inleg van bitcoin. De Amerikaanse beurswaakhond SEC begon twee jaar later, in 2014, een onderzoek naar MPEx maar dat leidde niet tot een aanklacht. 

De bitcoinmiljardair was niet onomstreden. Zo schreef hij ooit in een van zijn essays: 'een van de weinige banen die voor vrouwen zijn geschikt, is het schrijven van de grafrede voor de man'.  Daarnaast zou hij zich vaker racistisch en antisemitisch hebben uitgelaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Softwarepionier John McAfee dood gevonden in zijn Spaanse cel

Hoe groot zijn fortuin nu precies was, is de vraag. Zo schrijft Bitcoin-analist David Puell op Twitter dat de meest betrouwbare schattingen die hij voorbij zag komen, variëren van 30.000 tot 100.000 bitcoins. Wat er met die bitcoins gebeurt, is onduidelijk. 

Of hij erfgenamen heeft, is ook niet bekend. Bitcoin-deskundigen op Twitter vragen zich hardop af of de bitcoins toegankelijk zijn. Sommigen vermoeden dat niemand er ooit nog bij zal kunnen. Zo schrijft één van hen: "Het lijkt erop dat met de dood van Mircea Popescu en John McAfee een aanzienlijk bedrag aan bitcoindollars voor altijd verloren kan gaan."

Softwarepionier John MacAfee werd vorige week dood gevonden in zijn Spaanse cel. Ook hij investeerde in bitcoin. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore