Landing gaat mis

45 doden bij vliegramp Filipijnen, 50 gewonden en 17 vermisten

04 juli 2021 16:13 Aangepast: 04 juli 2021 16:16
Tientallen mensen overleefden de ramp. Beeld © CNN

Een militair vliegtuig is zondag bij de landing op het vliegveld van het eiland Jolo gecrasht, meldt het Filipijnse leger. Daarbij zijn zeker 45 mensen omgekomen, waaronder burgers die niet in het vliegtuig zaten. Dat is een bijstelling naar boven: het Filipijnse ministerie van Defensie schatte het dodental eerder op 31.

Het ministerie vreest dat er nog meer inzittenden zijn overleden, omdat nog 17 mensen vermist worden, waaronder vijf militairen. Ook vielen er 50 gewonden.

Landingsbaan gemist

Aan boord zaten waarschijnlijk iets minder dan 100 personen. Over het aantal inzittenden verschillen de berichten. Aanvankelijk spraken de autoriteiten van 85 mensen, andere bronnen hebben het over 92 inzittenden. Van de doden zijn er 29 militair en twee zijn burgers, zei een defensiewoordvoerder.

Zeker 50 mensen zijn levend uit het brandende toestel, een C-130, gered. Hulpverleners waren snel ter plaatse. "We bidden dat we meer levens kunnen redden," vertelt generaal Cirilito Sobejana. Hij zei dat het vliegtuig de landingsbaan miste en neerstortte bij een poging een doorstart te maken.

Terreurbestrijding

Veel van de inzittenden voltooiden onlangs hun militaire basisopleiding en zijn naar het eiland uitgezonden als onderdeel van een gezamenlijke taskforce die het terrorisme bestrijdt in de regio met een moslimmeerderheid.

Het leger is sterk aanwezig in het zuiden van de Filipijnen, waar militante groeperingen actief zijn, waaronder de moslimgroepering Abu Sayyaf die ontvoeringen voor losgeld uitvoert.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore