'Idioot'

Vrouwelijke militairen in Oekraïne moeten op hakken lopen, politici boos

03 juli 2021 13:23
"Het is iets moeilijker dan op legerschoenen, maar we doen ons best", zegt een van de cadetten tegen The Guardian. Beeld © AFP

Vrouwelijke militairen die tijdens een oefening voor een parade op hakken lopen. Foto's daarvan veroorzaken woede en ophef in Oekraïne. De legertop wordt onder meer beschuldigd van vrouwenhaat en seksisme.

De foto's, die door het leger zelf naar buiten zijn gebracht, zijn gemaakt tijdens een oefening voor een militaire parade volgende maand. Daarmee wordt gevierd dat Oekraïne 30 jaar onafhankelijk is. Daarvoor was het land onderdeel van de Sovjet-Unie.

'Iets moeilijker'

De vrouwen op de foto's hebben legerkleding aan, met daaronder zwarte, middelhoge hakken. "Voor de eerste keer vond de training vandaag plaats op hakken", zegt een van de cadetten op een website van het Oekraïense ministerie van Defensie. "Het is iets moeilijker dan op legerschoenen, maar we doen ons best."

Het leidt tot een hoop ophef in Oekraïne. Verschillende politici namen een paar hakken mee naar hun werk, zodat de minister van Defensie die zou kunnen dragen naar de parade.

'Idioot en kwalijk'

"Het is moeilijk om een nog idioter, kwalijker idee te bedenken dan dit", zegt een van hen tegen persbureau AFP, daarbij ook wijzend op de risico's hiervan voor de gezondheid van de vrouwen. "Deze vrouwen riskeren – net als mannen – hun leven, en verdienen het niet om te worden bespot."

Een andere politica vindt dat de autoriteiten publiek hun excuses moeten maken voor deze 'vernedering' van vrouwen en een onderzoek moeten instellen naar de besluitvoering. Weer anderen spreken over seksisme, vrouwenhaat, een schande en 'middeleeuwse gedachten' van de legertop en de minister van Defensie.

Er zitten meer dan 31.000 vrouwen in het Oekraïense leger, onder wie meer dan 4.000 officieren. In het huidige conflict met Rusland, in het oosten van het land, hebben volgens een van de politici meer dan 13.500 vrouwen meegevochten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore