'Spiraal van vuur'

Brand in het water door lekke gaspijpleiding in Golf van Mexico

03 juli 2021 09:37 Aangepast: 03 juli 2021 10:54
Een borrelende oranje massa in de Golf van Mexico. Beeld © Screenshot uit video van @blkahn

Een spectaculair gezicht, maar bovenal een hevige brand. Na een gaslek in een onderzeese pijpleiding voor de kust van Mexico ontstond een 'spiraal van vuur' in zee, die pas na 5,5 uur blussen met fijne nevel uitdoofde.

De brand ontstond op 150 meter afstand van een boorplatform van de olieproductiefaciliteit Ku-Maloob-Zaap in de Golf van Mexico. Op Twitter wordt de grote oranje borrelende massa in het water een spiraal van vuur genoemd.

'Geen olie gelekt'

Volgens staatsoliemaatschappij Pemex zijn er geen gewonden gevallen en hoefden er geen mensen geëvacueerd te worden. Het werk op het boorplatform is weer opgestart en het incident wordt onderzocht, meldt het bedrijf. De directeur van het Mexicaanse energie- en milieuagentschap Asea, Angel Carrizales, zegt dat er geen olie is gelekt.

Pemex is een van de energiebedrijven met de grootste schuldenlast ter wereld. Door een gebrek aan investeringen in moderne technologie daalt de olieproductie in Mexico al jaren gestaag. Voormalig Pemex-baas Emilio Lozoya is aangeklaagd wegens corruptie en in juli vorig jaar door Spanje aan Mexico uitgeleverd.

Vuur in water, hoe kan dat?

Brian Verhoeven van Buienradar denkt dat het meest waarschijnlijke scenario is dat het gas omhoog is gaan borrelen naar het wateroppervlak. "Daar moet dan een ontsteking zijn geweest, dat kan bijvoorbeeld een vonk van het boorplatform zijn of een blikseminslag op het water." Zo kon het vuur ontstaan. "En als er steeds nieuw gas bij komt, dan blijft het vuur gaande." 

Het vuur kon worden gedoofd door te blussen met fijne nevel. Zo kon de zuurstof bij het vuur worden weggenomen. Ook is de gasleiding afgesloten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore