Ga naar de inhoud
'Bekend om vechtlust'

Belgische veldrijdster Jolien Verschueren (31) overleden

Jolien Verschueren leed al geruime tijd aan kanker. Beeld © BELGA sport

De Belgische veldrijdster Jolien Verschueren is op 31-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Belgische wielerfederatie vanochtend bekendgemaakt. Ze leed al geruime tijd aan kanker en werd eerder al geopereerd aan een hersentumor.

"Jolien stond bekend om haar vechtlust, maar nog belangrijker was ze een geweldige teamgenoot en vriendin", schrijft Belgian Cycling in een emotioneel bericht op sociale media.

Verschueren won in haar carrière tien veldritten, maar de tweede plaats op het EK in 2015 was haar grootste prestatie.

Tumor ontdekt na ongeval

Na een ongeluk tijdens een wielertraining datzelfde jaar kwam bij een scan naar voren dat Verschueren een hersentumor had. Een operatie werd toen nog niet noodzakelijk geacht. Bij een later onderzoek, in 2018, bleek dat de tumor toch gegroeid was, waarop een ingreep volgde.

Ze bleef in die periode 'gewoon' verder fietsen, en werd daardoor een echte doorbijter genoemd. In een interview met dagblad Het Laatste Nieuws zei ze daar destijds zelf over: "Ik ben nu een heel zware koers aan het rijden, maar ben vastberaden om terug te keren. Omdat ik een doorbijter ben en omringd word door fantastische ouders en supporters en omdat ik kan putten uit mijn geloof, ben ik vol hoop op een goede afloop."

De afgelopen maanden kwam Verschueren echter niet meer in actie op de fiets, en in de afgelopen weken ging haar medische situatie nog verder achteruit. Vannacht overleed Verschueren op 31-jarige leeftijd.