Omstreden wetgeving

Orbán vindt kritiek Nederland op Hongaarse lhbti-wet 'koloniaal'

02 juli 2021 11:11 Aangepast: 02 juli 2021 11:58
Demissionair minister-president Mark Rutte en de Hongaarse premier Viktor Orbán. Beeld © ANP / EPA

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft gereageerd op de kritiek van demissionair minister-president Mark Rutte. Die sprak zich vorige week uit over een nieuwe, omstreden lhbti-wet in Hongarije. Volgens Rutte zou die niet passen in de Europese Unie.

Orbán is van mening dat de kritiek op de wet voortvloeit uit het Nederlandse koloniale verleden. "Ze denken gewoon niet na over wat ze wel of niet kunnen zeggen over een ander land en hun wetten", aldus Orbán op de Hongaarse radio.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongarije onder vuur, maar wat kan de EU doen?

In de nieuwe Hongaarse wet staat dat materiaal dat 'afwijking van de genderidentiteit, geslachtsveranderingen en homoseksualiteit promoot' niet mag worden getoond aan mensen onder de achttien.

Orbán 'streng aangesproken'

Dat heeft gevolgen voor het onderwijs, het vertonen van films en uitzendingen van tv en andere media, en voor andere publicaties zoals van boeken. lhbti-organisaties moeten in hun campagnes rekening houden met nieuwe regels. De wetgeving moet volgende week van kracht worden.

De Europese Unie wil dat Orbán de wet intrekt. Rutte zei na de EU-top vorige week dat hij en de meeste van zijn collega's Orbán streng hadden aangesproken. Hij zei tegen zijn Hongaarse ambtsgenoot dat hij beter kan vertrekken uit de unie, als hij zich niet aan de normen en waarden van de EU wil houden. Bekijk hier het interview met Rutte na afloop van de top:

Hongaarse media hadden het kort na de uitspraken van Rutte al over zijn vermeende 'koloniale arrogantie'. Rutte zou ten onrechte een 'Hongaarse kinderbeschermingswet' aanvallen. Hij werd hierbij arrogant en een 'extremistische libertariër' genoemd.

De Hongaarse commentatoren haalden ook het Nederlandse koloniale verleden aan, evenals de toeslagenaffaire.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore