Financieel topman beschuldigd

Familiebedrijf Trump aangeklaagd voor belastingontduiking

02 juli 2021 04:56 Aangepast: 02 juli 2021 04:58
Allen Weisselberg (midden), de financiële topman van het familiebedrijf van Trump. Beeld © ANP

Het familiebedrijf van voormalig president Donald Trump is aangeklaagd voor belastingfraude. De financiële topman van het familiebedrijf, de 73-jarige Allen Weisselberg, wordt ervan beschuldigd belasting te hebben ontdoken over 1,7 miljoen dollar aan inkomen. Vijftien jaar lang zouden betalingen buiten de boeken zijn gehouden.

Dat meldde de openbare aanklager in New York gisteren, die financieel topman Allen Weisselberg van The Trump Organization liet arresteren.

Weisselberg en het bedrijf van voormalig president Donald Trump ontkennen schuldig te zijn en de financiële topman werd weer vrijgelaten, maar moest wel zijn paspoort inleveren.

Voordeeltjes

Volgens de aanklager in New York zijn er door Weisselberg jarenlang betalingen uit de boeken gehouden waardoor ruim 900.000 dollar belasting is ontdoken (zo'n 760.000 euro).

Het gaat om voordeeltjes als leaseauto's, woningen en privéonderwijs die gelden als inkomen, maar waarover de belasting niet werd betaald.

Topmensen van The Trump Organization zouden de zwarte betalingen hebben geregeld. Ze zouden er zelf met geheime loonsverhogingen ook van hebben geprofiteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump betaalde in 2016 slechts 750 dollar inkomstenbelasting'

Trump sprak gisteren van 'een heksenjacht van de radicaal-linkse Democraten'. Een advocaat van The Trump Organization zei er niet vanuit te gaan dat het bedrijf ernstige schade zal lijden door de beschuldigingen. "Als dit bedrijf een andere naam had gehad, zouden deze aanklachten niet zijn gedaan."

Hotels, golfbanen en vakantieverblijven

The Trump Organization zei eerder al dat de Democratische aanklager er alleen maar op uit was om de voormalige president te beschadigen. Het bedrijf heeft hotels, golfbanen en vakantieverblijven over de hele wereld.

Weisselberg wordt gezien als de belangrijkste persoon binnen The Trump Organization die niet tot de familie Trump behoort, schrijft The Washington Post. Hij werkt al sinds de jaren tachtig voor Trump, die voor zijn politieke loopbaan naam maakte als vastgoedmagnaat.

Verkiezingen 2016

De aanklagers begonnen hun onderzoek ooit naar mogelijke betrokkenheid van The Trump Organization bij het betalen van zwijggeld aan twee vrouwen die claimden een affaire met Trump te hebben gehad. Dit gebeurde in aanloop naar de verkiezingen van 2016.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen oorlog, maar wel 400.000 doden: dit waren 4 jaar Trump

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore