Ga naar de inhoud
Oudste astronaut ooit

Deze 82-jarige vrouw mag met Jeff Bezos mee de ruimte in

Wally Funk (82) had in de jaren zestig al plannen om de ruimte in te gaan. Beeld © ANP

Als Amazon-baas Jeff Bezos later deze maand naar de ruimte gaat, mag ook de 82-jarige Wally Funk met hem mee. Zij wordt daardoor de oudste persoon ooit die de ruimte ingaat. Ook de broer van Bezos stapt aan boord, net als de winnaar van een veiling die voor 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) een plekje bemachtigde.

Jeff Bezos wil met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin op 20 juli voor het eerst toeristen naar de ruimte brengen. Behalve zijn broer Mark en de winnaar van de veiling was het al langer duidelijk dat er nog een vierde persoon mee zou gaan. Blue Origin heeft gisteren bekendgemaakt dat Wally Funk een plekje heeft weten te bemachtigen.

Mercury 13

Wally Funk had in de jaren zestig al plannen om de ruimte in te gaan. Ze nam deel aan het Woman in Space-programma, waarmee vrouwen werden voorbereid op een loopbaan als astronaut. Ze maakte deel uit van de 'Mercury 13', dertien Amerikaanse vrouwen die met succes dezelfde NASA-screening ondergingen als door de ruimtevaartorganisatie geselecteerde astronauten.

Petities:
Lees ook:
Petities: laat Amazon-baas Jeff Bezos vooral in de ruimte blijven

"Ik werkte beter en sneller dan de jongens", vertelde Funk in een video die Bezos gisteren publiceerde. Toch ging geen van deze vrouwen ooit de ruimte in. "Niemand heeft ooit langer gewacht", zei de Amazon-baas hierover. "Ik kan nauwelijks uitdrukken hoe fantastisch ik me voel", zei Funk. "Ik kan niet wachten."

Paar minuten gewichtloos

Funk, die in Texas woont, was de eerste vrouwelijke inspecteur bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Ze gaf naar eigen zeggen vlieglessen aan ruim 3000 mensen.

De vier vertrekken vanuit een ruimtebasis in Texas met de raket New Shepard naar een hoogte van ruim 100 kilometer. De inzittenden zijn daar een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde. Daarna zakt het ruimtevaartuig terug de dampkring in om weer op aarde te landen.

Ga
Lees ook:
Ga jij binnenkort op vakantie naar de ruimte? 5 vragen beantwoord