'Fouten gemaakt'

'Oneerlijk proces': Bill Cosby, veroordeeld voor misbruik, is vrijgelaten

30 juni 2021 19:19 Aangepast: 30 juni 2021 22:21
Beeld © EPA

Het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft vandaag de veroordeling van Bill Cosby voor seksueel misbruik geschrapt omdat het proces oneerlijk is geweest. De 83-jarige Amerikaanse komiek heeft inmiddels zijn cel verlaten.

Volgens het hof zijn er fouten gemaakt in het proces tegen Cosby.

Hij kreeg in 2018 een gevangenisstraf van tussen de drie en de tien jaar opgelegd voor het drogeren en misbruiken van ex-basketbalster Andrea Constand in 2004. Van deze straf heeft hij ruim twee jaar uitgezeten in de staatsgevangenis van Pennsylvania. 

Door 62 vrouwen beschuldigd

Daarnaast werd hij door 62 vrouwen beschuldigd van misbruik, maar de meeste zaken waren verjaard ten tijde van de veroordeling. Andrea Constand was de eerste die naar de politie stapte. Dat gebeurde in 2005, een jaar nadat het misbruik zou hebben plaatsgevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ooit zo populaire Bill Cosby nu verguisd

De advocaten van Cosby zeggen dat het proces niet eerlijk was, omdat gebruik werd gemaakt van een verklaring die de acteur ooit aflegde in een civiele rechtszaak. Hij dacht dat die verklaring nooit tegen hem kon zou worden gebruikt in een strafzaak, maar dat gebeurde uiteindelijk toch.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore