Ga naar de inhoud
Jacob Zuma

Oud-president Zuid-Afrika tot 15 maanden cel veroordeeld om minachting en leugens

Zuma was tien jaar lang president van het land. Beeld © AP

Voor het eerst moet een oud-president van Zuid-Afrika de gevangenis in. Jacob Zuma is veroordeeld tot vijftien maanden celstraf voor minachting van de rechterlijke macht en de grondwet. En dan riskeert hij ook nog een veel langere straf wegens corruptie.

Geheel in lijn met de reden waarom Zuma was veroordeeld, was hij zelf afwezig in de rechtszaal toen zijn veroordeling werd uitgesproken door het constitutionele hof, melden Zuid-Afrikaanse media.

Vijf dagen

De uitspraak is niet meer terug te draaien via een hoger beroep. Zuma heeft vijf werkdagen gekregen om zich te melden bij de politie. Doet hij dat niet, dan wordt een arrestatiebevel uitgevaardigd. 

De 79-jarige Zuma van de ANC-partij was tussen 2009 en 2018 president van Zuid-Afrika, dat momenteel wordt geteisterd door een opleving van het coronavirus.

'Verwoestende
Lees ook:
'Verwoestende besmettingsgolf' dwingt Zuid-Afrika tot nieuwe, strenge lockdown

Leugens en misleiding

Zuma wordt al sinds zijn aftreden beschuldigd van grootschalige corruptie. Hijzelf beweert dat hij slachtoffer is van een grote politieke samenzwering. Zuma werkte niet mee aan onderzoek van justitie en weigert nog voor het gerecht te verschijnen.

Het hof vindt hem niet alleen minachtend, maar noemde ook de vele manieren waarop de oud-president had gelogen, het publiek probeerde te misleiden en uiteindelijk probeerde 'de rechtsstaat te vernietigen', meldt de BBC.

Zuma staat ook nog terecht wegens corruptie. Hij zou steekpenningen hebben aangenomen bij een grote wapendeal waar Europese wapenbedrijven bijna 5 miljard euro aan verdienden. Zuma riskeert in die zaak nog eens vijftien jaar celstraf.