Ga naar de inhoud
Maandenlang conflict

Ethiopië akkoord met wapenstilstand na verlies in Tigray

Duizenden mensen raakten gewond tijdens het maandenlange conflict, zo ook dit 12-jarige meisje. Beeld © AFP

Na een maandenlang conflict gaat de Ethiopische regering akkoord met een voorlopige wapenstilstand in de opstandige regio Tigray. De hoofdstad van deze regio, Mekelle, is vandaag overgenomen door de Tigray People’s Liberation Front, kortweg TPLF. Functionarissen en de interim-regering zijn gevlucht en mensen zouden feest vieren op straat.

Ethiopische strijdkrachten controleerden sinds eind november de hoofdstad van de noordelijke regio, ongeveer 500 kilometer ten noorden van de hoofdstad Addis Abeba. Ondertussen woedde het conflict door. Het is een strijd om de macht in de regio, die volgt na een reeks incidenten.

Rust om veilig te oogsten

Vandaag nam TPLF de hoofdstad dus weer in en hun eis tot een wapenstilstand wordt met onmiddellijke ingang aanvaard, laat de regering in Addis Abeba weten. De voorlopige rust moet boeren in staat stellen veilig te oogsten en hulpverlening zonder obstakels mogelijk maken. Het oogstseizoen loopt in september af.

Dit is er aan de hand in Tigray, Ethiopië

Al jaren is sprake van spanningen tussen de Ethiopische premier Ahmed Abiy en de lokale overheid van de noordelijke provincie Tigray. Het conflict in het noorden van Ethiopië liep steeds verder uit de hand. Toen premier Abiy in 2018 aan de macht kwam, voelde het TPLF, dat 30 jaar het lang regeerde, zich aan de kant geschoven en stapte uit de nationale regering. In september werden er lokale verkiezingen gehouden, terwijl de nationale verkiezingen werden uitgesteld vanwege het coronavirus. Dat leidde tot woede bij de federale overheid. 

Begin november werd een basis van het federale leger in Mekelle aangevallen, maar de regeringen kreeg de regiohoofdstad later die maand weer onder controle. Na nog een tweede aanval, sloeg het federale leger onder premier Abiy terug met een grootschalig offensief. Sindsdien zijn duizenden mensen omgekomen. Ook militairen uit Eritrea die Ethiopische troepen te hulp schoten hebben veel slachtoffers gemaakt. Door het conflict dreigt volgens de VN voor 350.000 mensen hongersnood. Het merendeel van de 5,5 miljoen inwoners van Tigray heeft voedselhulp nodig.

Correspondent Saskia Houttuin bezocht eind november de regio, en sprak Ethiopiërs die hun land ontvluchtten vanwege het geweld. Tienduizenden Ethiopiërs zijn naar Soedan gevlucht, en de verhalen van de vluchtelingen waren schrijnend.

RTL Nieuws-correspondent over Ethiopië: 'Ene verhaal nog erger dan 't andere'

02:37
RTL Nieuws-correspondent Saskia Houttuin sprak gevluchte Ethiopiërs bij de grens met Soedan.