Warmer dan Dubai

Canadezen schuilen in 'verkoelingcentra' voor extreme hittegolf

28 juni 2021 02:34 Aangepast: 28 juni 2021 02:41
Canadezen zoeken op allerlei manieren verkoeling. Beeld © ANP

Een hittegolf teistert het westen van Canada en zorgt daar voor het ene na het andere temperatuurrecord. Er zijn 'verkoelingscentra' geopend waar bewoners aan de hitte kunnen ontsnappen. "In delen van het land is het warmer dan in Dubai", zegt een Canadese metroloog. "Deze week zal de langdurige, gevaarlijke en historische hittegolf aanhouden."

De Canadese weer- en milieuorganisatie Environment Canada heeft voor British Columbia, Alberta en delen van Saskatchewan, Yukon en de Northwest Territories weerwaarschuwingen afgegeven. Lokaal gaat het om 'levensbedreigende' hitte.

Ongebruikelijke temperaturen

"De middagtemperaturen kunnen vandaag boven de 30 graden komen en in het midden van de week bereiken ze in sommige gebieden een piek van bijna 40 graden", schrijft Environment Canada.

De temperaturen zijn ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar in Canada, het is er momenteel gemiddeld 10 tot 15 graden warmer dan normaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Canadese kerken afgebrand, mogelijk verband met massagraf 215 kinderen

In de provincie British Columbia zijn afgelopen weekend meer dan veertig temperatuurrecords gebroken, waaronder in het skigebied Whistler.

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Canada was op 5 juli 1937 toen het 45 graden werd in twee steden in Saskatchewan, een record dat de komende dagen zou kunnen worden verbroken.

Vaccinaties uitgesteld

Omdat de regio's normaal niet getroffen worden door zulke warme temperaturen, zijn veel mensen er niet op voorbereid en is airconditioning niet gebruikelijk.

Winkels zijn door hun voorraad ventilatoren heen en steden hebben 'verkoelingcentra' geopend en vaccinaties tegen het coronavirus uitgesteld.  

Bekijk ook: waarom het nooit veel warmer wordt dan 40 graden

Twee jaar geleden hadden we in Nederland een extreem hete zomer. Weervrouw Nicolien van Buienradar legde toen uit waarom rond de 40 graden de rek er wel uit is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore