Inheemse schoolkinderen

Canadese kerken afgebrand, mogelijk verband met massagraf 215 kinderen

27 juni 2021 09:42 Aangepast: 30 juni 2021 20:55
Om de graven te markeren, staat op elk gevonden graf een solarlampje. Beeld © ANP

Afgelopen nacht zijn er twee kerken in het westen van Canada in brand gestoken. De politie houdt er rekening mee dat de brandstichting in verband staat met de 215 kinderlijkjes die eerder zijn gevonden.

De katholieke kerken die zijn afgebrand, stonden in inheemse gemeenschappen in de provincie British Columbia, het westen van Canada, meldt de BBC.

Volledig verwoest

Afgelopen maandag brandden ook al twee kerken af. De kerken zijn volledig verwoest. De politie doet onderzoek naar de oorzaak en houdt er rekening mee dat dit een reactie is op de vondst van het massagraf bij een voormalige kostschool in British Columbia.

Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Canada rouwt na vondst massagraf met 215 inheemse schoolkinderen

De 215 slachtoffers in Canada zijn kinderen van minderheidsgroepen die verplicht naar een christelijk internaat moesten, waar ze met harde hand de Canadese cultuur werd aangeleerd.

Christelijke internaten

In Canada waren tussen de 19e en 20e eeuw diverse christelijke internaten voor inheemse kinderen. Ze werden van hun ouders gescheiden en in het internaat met harde hand heropgevoed. De methode werd door velen beschouwd als een 'culturele genocide'.

Inheemse groepen willen dat er in het hele land gezocht wordt naar meer graven. Het was al bekend dat duizenden kinderen van deze internaten zijn overleden door mishandeling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore