Achtste finale EK

Boedapest kleurt oranje, met hier en daar een regenboog

26 juni 2021 22:29 Aangepast: 27 juni 2021 06:21
Oranjefans in Boedapest. Beeld © ANP

Het centrum van Boedapest kleurt langzaamaan oranje. Nederland speelt de achtste EK-finale vandaag om 18.00 uur tegen Tsjechië. Duizenden Oranjesupporters zijn naar Hongarije gekomen om de wedstrijd bij te wonen.

"Holland", schreeuwt een Oranjefan die in een toeristenbus met open dak door het centrum van Boedapest rijdt. Een masker met het gezicht van een leeuw verbergt zijn gezicht. Een groepje Nederlanders op een terras van de statige Andrássyboulevard reageert direct. Ze veren op en schreeuwen: kampioenen olé olé.

"Het was een impulsief plan, we hebben het woensdag verzonnen. Ik heb er zin in", zegt een fan tegen RTL Nieuws.

Vanavond speelt het Nederlands elftal op het EK tegen Tsjechië. Een wedstrijd die gespeeld wordt in Boedapest. En daar kwamen vandaag de eerste Oranjefans aan.

"Wij hebben geen tickets via de KNVB of UEFA gekocht", vertellen vader Lucas en zoon Dennis uit Hilversum aan het ANP.  "Na de zege op Oostenrijk vonden we voor 300 euro twee kaartjes. Een vliegticket kostte ook 600 euro, Maar na zo'n rotjaar met corona mag dit wel een keer. Bakoe slaan we over, maar in de halve finale in Londen zijn we er weer bij."

Regenboog

De meeste Nederlandse fans in Boedapest hebben geen gehoor geven aan een oproep een regenboogvlag te tonen. Ze hebben zich vooral in het oranje gehuld.

Ook Lucas en Dennis hebben bewust geen regenboogvlag mee naar Hongarije genomen. Ze voelen zich niet geroepen een statement te maken tegen de Hongaarse regering die afgelopen week een anti-homowet heeft aangenomen. "Voetbal en politiek houden we graag gescheiden", zegt Lucas. "En wij zijn hier voor het voetbal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De ballen verstand van voetbal? Zo maak je tóch indruk op voetbalfanaten

Toch heeft een enkeling wél iets in regenboogkleuren meegenomen. Zo ook Lucas, een 65-jarige man uit Vught met bretels in de Oranje kleuren om. Hij tovert uit zijn binnenzak een regenboogzweetbandje tevoorschijn. "Die doe ik morgen om. Zo kunnen we laten zien dat we de LHBTI-gemeenschap steunen."

Bekijk ook: LHBTI'ers in Hongarije: 'Kunnen geen volledig leven leiden'

Het is één van de weinige momenten waar mensen uit de Hongaarse LHBTI-gemeenschap zichzelf kunnen zijn, de Pride. Het is een festival, maar veel reden tot feest is er eigenlijk niet. Door een nieuwe wet wordt de vrijheid van deze mensen verder beperkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore