Ga naar de inhoud
Verboden demonstratie

Pride-parade Istanbul neergeslagen: 'Turkije wordt steeds conservatiever'

ME'ers dreven de demonstranten uit elkaar. Beeld © @bogaziciLGBTI

Een pride-parade in de Turkse stad Istanbul is door de politie tegengehouden. Met ME'ers en traangas werden de deelnemers aan de optocht uit elkaar gedreven. Correspondent Olaf Koens zag het voor zijn deur gebeuren: 'Ik kreeg direct de volle laag traangas'.

Zo'n twintig mensen zijn aangehouden, meldt het persbureau. Onder de arrestanten is ook een fotojournalist. Op beelden is te zien dat de politie charges uitvoert tegen de demonstranten.

Nog altijd is er in Istanbul een kat-en-muisspel gaande tussen de demonstranten en de politie, zegt correspondent Olaf Koens. 

"Er zijn nog zo'n honderd demonstranten, die worden opgejaagd en met traangas worden beschoten. Zij verschuilen zich weer in gebouwen, of worden opgevangen bij mensen in huis."

Tot een aantal jaar geleden trok de jaarlijkse pride-parade in Istanbul tienduizenden bezoekers, maar de laatste jaren wordt de demonstratie door de Turkse autoriteiten de kop in gedrukt.

"Turkije wordt steeds conservatiever, dus alle vormen van protest worden neergeslagen", zegt Koens. "Zo ook de pride-parade. Maar er komen elk jaar alsnog duizenden mensen op af."

Sinds 2015 elk jaar verboden

In 2015 werd de parade een uur voor de start geannuleerd, en zette de politie waterkanonnen in tegen de deelnemers. Sindsdien wordt de pride-parade ieder jaar verboden.

Organisatie
Lees terug (2018):
Organisatie Gay Pride Istanbul wil zich niet neerleggen bij verbod

"We staan op tegen het inperken van onze ruimte", schreef de organisatie van de optocht in een statement voorafgaand aan de demonstratie. "We laten ons niet tegenhouden om voor onze rechten, ons bestaan en onze vrijheid op te komen."