Ga naar de inhoud
Buitenaardse afkomst?

Amerikanen geven ufo-rapport vrij: 143 meldingen 'onverklaarbaar'

Een van de onverklaarde fenomenen die door Amerikaanse marinepiloten werd gefilmd. Beeld © Ministerie van Defensie VS

Van 144 ufo-meldingen die door het Amerikaanse ministerie van Defensie sinds 2004 zijn gedocumenteerd, is er maar één min of meer opgehelderd als 'rommel in de lucht'. Over de rest tasten de Amerikanen nog in het duister.

Er wordt zelfs niet uitgesloten dat sommige zogenoemde 'unidentified aerial phenomena' (de nieuw naam voor ufo's) van buitenaardse afkomst zijn. Dat is de conclusie van een langverwacht rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst over tientallen mysterieuze waarnemingen van ufo's.

De onbekende objecten zijn volgens het rapport 'duidelijk een veiligheidsprobleem voor vluchten en mogelijk een uitdaging voor de Amerikaanse nationale veiligheid'.

Raadselachtige vliegtuigen

Als voorbeeld wordt een video genoemd van luchtmachtpiloten die al door het Pentagon werd vrijgegeven. Daarin zijn raadselachtige vliegtuigen voor de Amerikaanse oost- en westkust te zien die ongekend snel en wendbaar vliegen. Ook lijken ze geen duidelijke vorm van voortstuwing te hebben.

In onderstaande video van correspondent Erik Mouthaan zie je die beelden en hoor je de reactie van de piloten.

Wie of wat vliegt er rond? Pentagon presenteert rapport over ufo's

02:22

Bij de presentatie van het rapport werd een hoge Amerikaanse functionaris gevraagd of buitenaards leven een mogelijke verklaring is. Hij antwoordde: "Het is niet het doel geweest om elke vorm van zoektocht naar buitenaards leven te evalueren. Van de 144 meldingen hebben we geen duidelijke aanwijzingen dat er een niet-aardse verklaring voor is."

Een paar verklaringen zijn uitgesloten. Het zullen volgens het rapport geen vliegtuigen van andere landen zijn, omdat er geen aanwijzingen zijn dat die over een grote technologische voorsprong beschikken. Ook zijn het geen natuurlijke atmosferische verschijnselen of nieuwe, nog geheime Amerikaanse toestellen.

Wetenschapsjournalist Govert Schilling merkt dat het rapport de verwachtingen niet kan waarmaken:

'Vaak genegeerd en belachelijk gemaakt'

Het ufo-rapport is geschreven in opdracht van het Amerikaanse Congres. De Republikeinse senator Marco Rubio reageerde: "Jarenlang hebben de mannen en vrouwen die ons land verdedigen, melding gemaakt van niet-geïdentificeerde vliegtuigen met superieure capaciteiten. En jarenlang werden hun zorgen vaak genegeerd en belachelijk gemaakt", zei Rubio. "Dit rapport is een belangrijke eerste stap in het catalogiseren van deze incidenten, maar het is slechts een eerste stap."

Recordaantal
Lees ook:
Recordaantal meldingen van ufo's boven Nederland: 'Het is bespreekbaarder'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS