Ga naar de inhoud
Doden George Floyd

Gemengde reacties op celstraf voor Derek Chauvin

Honderden demonstranten hadden zich buiten de rechtbank verzameld Beeld © ANP

De reacties op de celstraf van 22,5 jaar voor agent Derek Chauvin zijn voorzichtig positief. Nabestaanden van George Floyd, de zwarte Amerikaan die door Chauvin werd gedood bij zijn arrestatie, hopen dat de straf een aanzet is tot een verandering.

Ook de aanklager, die 30 jaar cel had geëist, was tevreden met de hoogte van de straf. Veroordelingen van politieagenten die buitenproportioneel geweld gebruiken tegen zwarte arrestanten zijn in de VS zeldzaam. "Maar dit is een stap op weg naar gerechtigheid."

Direct na het bekendmaken van de straf, werd er gejoeld en geschreeuwd buiten de rechtbank, waar honderden demonstranten zich hadden verzameld. Zij vonden de straf te licht.

'Executie op klaarlichte dag'

Ook enkele familieleden van Floyd vinden dat Chauvin te makkelijk wegkomt met zijn straf. "Hij is vermoord in koelen bloede, met 9 minuten en 29 seconden lang een knie in zijn nek. Een executie op klaarlichte dag. Dan is 22,5 jaar cel niet genoeg", zei een neef in een reactie. 

Agent
Lees ook:
Agent ruim 22 jaar de cel in voor fataal verlopen arrestatie George Floyd

Chauvin, die twee maanden geleden al schuldig was bevonden aan doodslag, kon tot 40 jaar cel krijgen voor de fataal verlopen arrestatie.  Hij werd veroordeeld tot 22,5 jaar cel, en kan bij goed gedrag na tweederde van zijn straf vrijkomen. 

De Amerikaanse president Joe Biden noemt de straf in een korte reactie 'gepast'.