'I can't breathe'

Agent ruim 22 jaar de cel in voor fataal verlopen arrestatie George Floyd

25 juni 2021 21:56 Aangepast: 25 juni 2021 22:17
Chauvin nam kort het woord en sprak zijn condoleances uit voor de nabestaanden van Floyd Beeld © ANP

Derek Chauvin, de politieagent die vorig jaar de zwarte Amerikaan George Floyd dodelijk verwondde bij diens arrestatie, moet 22,5 jaar de cel in. Twee maanden geleden had een jury hem al schuldig bevonden aan doodslag. Vooraf was rekening gehouden met een straf tussen de 15 en 40 jaar.

De 45-jarige Chauvin drukte zijn knie ruim negen minuten lang in de nek van Floyd, die geboeid op de grond lag. Floyd riep dat hij niet kon ademhalen, maar Chauvin haalde zijn knie niet weg. Floyd raakte buiten bewustzijn en overleed. De fatale arrestatie werd door een omstander gefilmd.

Het meisje dat alles filmde, vertelde later dat zij er nog steeds erg moeilijk mee heeft:

Ook de hoofdaanklager ging voor het bekend worden van de straf nog eens in op de dramatische beelden. "Meestal is er bij een doodslag geen sprake van kinderen, die op een meter afstand toekijken hoe een man 9 minuten lang gewurgd wordt die smeekt voor zijn leven."

Toen de beelden naar buiten kwamen, ging een storm van protest door het land. In veel Amerikaanse steden was het wekenlang onrustig op straat Wereldwijd gingen mensen de straat op om te protesteren tegen racisme en politiegeweld.

Zuurstofgebrek

Uit bodycambeelden van de arrestatie bleek verder dat Floyd meer dan twintig keer heeft gezegd dat hij geen adem kon halen. Tijdens de zaak hebben experts verklaard dat Floyd om het leven moet zijn gekomen door een gebrek aan zuurstof. De advocaat van Chauvin had eerder in de rechtszaak beweerd dat vermeend drugsgebruik en een onderliggende hartaandoening hadden bijgedragen aan de dood van Floyd. 

Floyd werd gearresteerd omdat hij een pakje sigaretten had gekocht met een vervalst briefje van 20 dollar.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitgelaten reacties na juryuitspraak in zaak-Floyd: 'Een keerpunt in geschiedenis'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore