Ingestort flatgebouw Miami

Pablo's moeder vermist na instorting Miami: 'Ze werd wakker door gekraak'

25 juni 2021 09:37 Aangepast: 25 juni 2021 09:43
Hulpdiensten zoeken onder het puin naar overlevenden. Rechts de moeder en oma van Pablo Rodriguez. Beeld © ANP / CNN

Na de instorting van een flatgebouw in de Amerikaanse stad Miami, zijn nog altijd minstens 99 mensen vermist. Onder hen is de moeder van Pablo Rodriguez. Een dag voor de ramp hoorde zij al gekraak, vertelt Rodriguez aan nieuwszender CNN.

"Ze vertelde me dat ze rond 3, 4 uur 's nachts wakker werd en het gebouw hoorde kraken", vertelt Rodriguez in een interview met CNN. "Het was zo hard dat ze er wakker van werd. We dachten dat het niets bijzonders was. Maar achteraf vraag je je toch af…"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koortsachtig zoeken naar overlevenden na instorten flat Florida, nog 99 vermisten

Het flatgebouw in Miami waar Rodriguez' moeder woonde stortte gisteren rond 2.00 uur 's nachts (lokale tijd) in. Het is niet bekend hoeveel mensen er tijdens de instorting in het gebouw aanwezig waren, maar zeker 99 mensen zijn nog vermist.

'Gebouw is volledig geplet'

Ook de oma van Rodriguez, die bij zijn moeder op bezoek was, is vermist. Rodriguez heeft weinig hoop dat zijn moeder en oma levend onder het puin vandaan zullen komen.

"We hebben nog niks gehoord, maar het is moeilijk om hoop te houden als je de video van de instorting ziet. Zij waren in het gedeelte van het gebouw dat volledig geplet is, en waar toen nog een ander gebouw op is gevallen."

De instorting werd gefilmd door een beveiligingscamera. Die beelden zie je in deze video:

"Het ene moment ben je totaal overweldigd", vertelt Rodriguez, "en even later denk je: dit is niet echt, dit soort dingen gebeurt niet, gebouwen storten niet zomaar in. Zo gaat het al de hele dag. We bidden voor een wonder, maar we proberen ook realistisch te zijn. Zolang je niks zeker weet, is er hoop, maar die wordt met de minuut kleiner."

Noodtoestand uitgeroepen

Zeker één persoon is bij de instorting om het leven gekomen. In het gebouw van 12 verdiepingen zitten meer dan 130 appartementen. Tot nu toe zijn er 37 mensen levend onder het puin vandaan gehaald, meldt CNN. Volgens brandweerchef Ray Jadallah worden er nog geluiden vanuit het puin gehoord.

Hoe het kan dat het gebouw ineens instortte, is nog niet bekend. Er waren werkzaamheden aan het dak van het gebouw, maar het is niet duidelijk of dat een rol heeft gespeeld in de instorting.

De gouverneur van de staat Florida heeft een noodtoestand uitgeroepen, om hulpdiensten vrij te maken voor de ramp. President Biden heeft steun vanuit de landelijke overheid aangeboden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore