Heftige beelden

Tornado zorgt voor enorme schade in Tsjechië, 'vijf doden'

25 juni 2021 00:47 Aangepast: 25 juni 2021 00:59
De tornado in het Tsjechische Hodonin, waar de schade 'enorm' is. Beeld © ANP

In Tsjechië heeft een krachtige tornado voor enorme schade gezorgd. Volgens Oostenrijkse media zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. Ook zouden meer dan 150 mensen gewond zijn geraakt. Met windstoten tot ruim 300 kilometer per uur gaat het mogelijk om de sterkste tornado die ooit in Tsjechië is gemeten.

De tornado vond plaats in het zuidoosten van Tsjechië, slechts een paar kilometer van de Slowaakse en Oostenrijkse grens. Vooral de plaatsen Hodonín en Breclav zijn zwaar getroffen.

Het Oostenrijkse Rode Kruis en brandweerkorpsen schieten te hulp. Ook uit het naburige Slowakije komen reddingswerkers. De Tsjechische autoriteiten zijn van plan het leger in te zetten voor de hulpverlening.

'Echt heel zeldzaam'

Marc de Jong van Buienradar noemt de tornado 'echt heel zeldzaam voor Europa'. "Dit is echt een klassieke tornado. Deze omvang kennen we vanuit de Verenigde Staten", zegt De Jong.

"Het is heel heet geweest in Tsjechië de afgelopen tijd. Als daar kan koude lucht bijkomt kunnen heftige onweersbuien ontstaan. Daaruit kan een tornado ontstaan. Dat heeft echt enorme krachten."

Windstoten tot 322 kilometer per uur

Volgens een meteoroloog van de Tsjechische televisie zijn er windstoten gemeten van 267 tot 322 kilometer per uur. 

Op sociale media worden beelden gedeeld van de storm. Daarop is te zien hoe gebouwen zwaar zijn beschadigd. Ook auto's en bomen zijn meegenomen door de storm. 

Marc de Jong van Buienradar noemt de tornado 'zeldzaam voor Europa' Marc de Jong van Buienradar noemt de tornado 'zeldzaam voor Europa'

'Met de grond gelijk gemaakt'

Een woordvoerder van de hulpdiensten meldde op de Tsjechische televisie dat ongeveer zeven kleine steden 'enorm' geraakt zijn.

Een ambtenaar van de gemeente Hrusky zei dat de helft van de stad praktisch 'met de grond gelijk is gemaakt'. In Hodonin werd onder meer een bejaardenhuis verwoest en een bus omvergeworpen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore