Onder curatele

Komt het ooit nog goed met haar? Vijf vragen over de zaak-Britney Spears

24 juni 2021 18:03 Aangepast: 24 juni 2021 18:05
Fans maken zich al jaren zorgen om Britney Spears. Beeld © ANP

Britney Spears wil de controle over haar leven terug. In een opzienbarende verklaring in de rechtbank verklaart ze geen enkele vrijheid te hebben en door haar vader als slaaf behandeld te worden. Hoe kon dit zover komen? Correspondent Erik Mouthaan beantwoordt vijf vragen over de zaak.

Sinds 2008 staat Britney onder curatele. Het begon toen ze in 2008 een mentale inzinking had en volgens een rechtbank niet in staat was goede beslissingen te nemen over haar psychische welzijn en haar financiën. Haar vader Jamie Spears werd haar bewindvoerder. Later is dat uitgebreid tot een team.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geëmotioneerde Britney Spears: 'Ik ben een slaaf van mijn vader'

Die situatie loopt nu al dertien jaar, en dat is opmerkelijk omdat Spears een hoog functionerend iemand is die miljoenen verdient met een goedlopende carrière. Voor het eerst tekent Britney bezwaar nu aan.

1. Wat mag Britney wel en niet onder deze regeling? 

Britney heeft geen rechtstreekse controle over de vele miljoenen die zij verdient. Het meeste geld gaat volgens haar fans ook naar de curatoren. In de rechtbank vertelde ze dat zij gedwongen wordt op te treden.

Ook worden haar medicijnen opgedrongen waardoor ze zich naar eigen zeggen vaak dronken voelt. Daarnaast verklaarde ze in de rechtbank dat ze tegen haar zin een spiraaltje heeft, omdat haar curatoren niet zouden willen dat ze zwanger zou worden, iets wat de zangeres zelf juist wel graag zou willen.

2. Is dit echt nodig?

Britney vindt zelf van niet. Ze erkent dat ze in het verleden mentale problemen had en dat het strakke beheer van haar carrière haar in het begin hielp. Maar nu is het een keurslijf, zei ze in de rechtszaal, en 'voel ik me een slaaf'. Curatoren hebben de afgelopen jaren steeds aangegeven dat het aanhouden van de regeling in het belang is van Spears en haar kinderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onder curatele staan zoals Britney Spears: 'Heftige maatregel die soms nodig is'

3. Wat is de rol van haar vader?

Haar vader gaat mede over het financiële beheer en was lange tijd ook verantwoordelijk voor beslissingen over haar mentale welzijn. In de ogen van fans houdt hij zijn dochter gevangen en perst hij miljoenen uit haar. Hij zegt te handelen uit zorg voor zijn dochter. Vanwege slechte gezondheid heeft hij een paar stappen terug gezet in het bewindvoerderschap.

4. Hoe wordt op haar verklaring gereageerd?

Amerikanen zijn geschokt over de vele beperkingen die Britney zegt opgelegd te krijgen. Er is een discussie over het fenomeen curatorschap: uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ouderen die warrig worden, te snel een bewindvoerder aangewezen krijgen die soms een enorm percentage van hun vermogen opeisen als betaling. Sterren als Mariah Carey hebben hun steun uitgesproken tegenover Britney. Ook haar ex Justin Timberlake is bezorgd over de situatie rondom het curatorschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De #FreeBritney-beweging maakt zich zorgen om hun idool

5. Hoe gaat het nu verder? 

Britney wil dus van de regeling af. Maar daar moet de rechtbank mee instemmen, en die wil ook horen van de bewindvoerders. De zangeres heeft een advocaat, maar mocht die niet zelf uitkiezen. Als de rechter besluit dat zij een nieuwe advocaat kan inhuren, kan dat de zaak verder vertragen. En uiteindelijk is het aan de rechter om te oordelen of ze weer op eigen benen kan staan.

Bekijk ook; Britney mag zelfs kleur keukenkastjes niet zelf bepalen

Ruim vier maanden na het verschijnen van de documentaire 'Framing Britney Spears' komt de New York Times opnieuw met zeer onthullende geheime rechtbankdocumenten over het leven van de gevallen popprinses.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore