Geweld tegen LHBTI'ers

Vaticaan verzet zich tegen antidiscriminatiewet Italië, krijgt tik op vingers

23 juni 2021 20:29
Demonstranten in Genua vragen om meer rechten voor LHBTI'ers (archieffoto). Beeld © SIPA USA

Het Vaticaan heeft zich negatief uitgesproken over een Italiaans wetsvoorstel dat discriminatie en het aanzetten tot geweld tegen LHBTI'ers en mensen met een beperking strafbaar moet stellen. De Italiaanse premier Mario Draghi heeft het Vaticaan daarvoor op de vingers getikt.

Volgens het Vaticaan is het wetsvoorstel een inperking van de vrijheid van meningsuiting en zullen katholieke scholen op juridisch gebied risico's lopen, bijvoorbeeld als ze weigeren een nationale dag tegen homofobie te erkennen. Dat zou in strijd zijn met een verdrag waarin de vrijheid van de Rooms-Katholieke Kerk en van katholieken in Italië wordt gegarandeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU dreigt met sancties tegen Hongarije na verbod op 'homopromotie'

Seculiere staat

Maar Draghi, zelf praktiserend katholiek, benadrukte dat het Italiaanse parlement vrij is om te debatteren over het wetsvoorstel, en om dat aan te nemen. "Onze staat is seculier, niet religieus." Hij zei daarbij dat het Italiaanse rechtssysteem ervoor zorgt dat wetten in overeenstemming zijn met de grondwet en internationale verplichtingen, waaronder het verdrag waar het Vaticaan aan refereert.

Bekijk ook: Eerst durfde hij er zichzelf niet te zijn, nu geeft Johannes voorlichting op refoscholen

Ook onder groepen in Nederland is homoseksualiteit niet geaccepteerd. Johannes zat op een reformatorische school, en geeft daar nu voorlichting over homoseksualiteit, vertelde hij in november.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore