Ga naar de inhoud
Onderdak aan vluchteling

Nederlandse journalist in Griekenland opgepakt voor bieden onderdak aan Afghaanse man

Beeld van Ingeborg Beugel uit 2008. Beeld © ANP

De Nederlandse journalist Ingeborg Beugel is eerder deze maand gearresteerd in Griekenland, waar ze correspondent is. Ze werd aangehouden omdat ze naar eigen zeggen onderdak verleent aan een 23-jarige Afghaanse vluchteling.

De journalist en programmamaker werkt onder andere bij BNNVARA, de Groene Amsterdammer en omroep IKON. Ze werkte jarenlang als redacteur en schoof vaak aan bij talkshows als Griekenlandcorrespondent.

Verdachte in onderzoek

Ze wordt er nu van beschuldigd de vluchteling als ongedocumenteerde voor de autoriteiten bij haar thuis te hebben verborgen. Ze is inmiddels weer vrij, maar ze is nog wel verdachte in het onderzoek.

De Groene Amsterdammer, waarin Beugel (61) haar verhaal doet, meldt dat de Griekse rechtbank in de herfst besluit of ze vervolgd zal worden. In dat geval kan ze worden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete van meer dan 10.000 euro.

CNN-journalist
Lees ook:
CNN-journalist gearresteerd tijdens live-verslag over rellen in Minneapolis

Beugel, die al 40 jaar in Griekenland woont, werd samen met Fridoon uit Afghanistan op 13 juni gearresteerd op het eilandje Hydra. Ze ontmoette haar 'geadopteerde zoon', zoals ze hem volgens het Griekse dagblad Efimerida ton Syntakton noemt, in 2018 in een kamp waar ze documentaires maakte over de gevolgen van de economische crisis.

Ze was onder de indruk van zijn talenknobbel en zijn liefde voor zijn hond, en besloot met hem te gaan samenwerken, schrijft de Griekse krant. Hij hielp haar met vertalingen. Toen hij woonproblemen kreeg, bood Beugel hem onderdak.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Het tweetal kwam een dag na de arrestatie weer vrij, maar Beugel is dus nog wel verdachte. "Ik hoop dat de officier van justitie gaat besluiten dat er geen gronden voor vervolging zijn: de clausule in de wet gaat over het verbergen van ongedocumenteerden", schrijft Beugel. "Ik heb nooit verborgen dat Fridoon bij mij woont, ook in onze juridische correspondentie niet."

Tegen het Griekse dagblad zei ze: "Als ze gastvrijheid criminaliseren, zullen ze een einde maken aan wat we kennen als de Griekse cultuur."

Dit
Lees ook:
Dit is de 26-jarige Roman Protasevitsj, de opgepakte journalist in Belarus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore