Niet genoeg stemmen

Géén hervorming kiesstelsel VS: wetsvoorstel strandt in Senaat

23 juni 2021 05:42 Aangepast: 23 juni 2021 06:49
Vicepresident Kamala Harris na de stemming in de Senaat. Beeld © ANP

Een voorstel van de Amerikaanse Democraten om het verkiezingsstelsel in de Verenigde Staten te hervormen, gaat niet door. Voor het wetsvoorstel waren 60 van de 100 stemmen in de Senaat nodig, maar de 50 Republikeinse senatoren stemden tegen het wetsvoorstel.

In het wetsvoorstel stond onder andere dat er minder barrières moeten komen voor kiezers om hun stem uit te brengen. Ook wilden de Democraten dat een onafhankelijke commissie voortaan over het herindelen van kiesdistricten gaat. Nu ligt die taak nog bij de Amerikaanse staten.

Stembusfraude

De Republikeinse senatoren stemden er niet mee in, volgens hen druist het wetsvoorstel in tegen de rechten van de staten. Het zorgt er volgens de Republikeinen voor dat staten niet meer genoeg kunnen doen tegen stembusfraude.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat als Nederland kiesmannen zou hebben? 'Linkse partijen worden weggevaagd'

Stemrecht Georgia

De verkiezingshervorming is een topprioriteit voor de Democraten. De Republikeinen willen in sommige staten juist beperkingen aan het stemrecht opleggen.

Zo werden er dit voorjaar in de Amerikaanse staat Georgia strengere regels voor identificatie bij het stemmen aangenomen. Ook moeten stemlokalen in die Republikeinse staat bij volgende verkiezingen vroeger sluiten op de verkiezingsdag. Dat maakt het voor sommige bevolkingsgroepen lastiger om te stemmen, stellen de Democraten. 

'Strijd nog niet voorbij'

Voorafgaand aan de stemming twitterde de Amerikaanse president Joe Biden dat het wetsvoorstel 'de Amerikaanse democratie repareert en versterkt'. Vicepresident Kamala Harris zei na afloop van de stemming dat 'de strijd nog niet voorbij is'.

Bekijk ook: zo werkt het kiesstelsel in de VS

Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen vorig jaar legde correspondent Erik Mouthaan uit hoe het kiesstelsel in de VS werkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore