'Strijden voor acceptatie'

Voor het eerst NFL-speler uit de kast: 'Eindelijk durf ik ervoor uit te komen'

22 juni 2021 01:11 Aangepast: 22 juni 2021 06:34
De 28-jarige Carl Nassib is de eerste NFL-speler die uit de kast komt. Beeld © ANP

De 28-jarige American footballspeler Carl Nassib is in een video op Instagram uit de kast gekomen. Hij is de eerste openlijk homoseksuele speler in de National Football League. "Ik was al een tijdje van plan om dit te doen, maar voel me eindelijk comfortabel genoeg om het jullie te vertellen."

Carl Nassib speelt al vijf jaar lang in de National Football League (NFL). Hij is momenteel een speler bij de Las Vegas Raiders.

'Zichtbaarheid is belangrijk'

In de video op Instagram zegt Nassib dat hij een 'teruggetrokken persoon' is. "Ik doe dit dan ook niet om aandacht te krijgen", vertelt hij. "Maar ik denk dat zichtbaarheid belangrijk is. Hopelijk is zo'n coming-out video op een dag niet meer nodig. Tot die tijd ga ik mijn best doen om voor meer acceptatie te zorgen."

Respect en acceptatie

"Ik heb mezelf vijftien jaar lang gepijnigd vanwege dit moment", schrijft de speler in een verklaring bij de video op Instagram. "Door zowel mijn coaches als teamgenoten ben ik ontzettend goed ondersteund. Ik had dit zonder hen niet kunnen doen. Zij respecteren en accepteren mij."

'Trots op je'

De Raiders prijzen Nassib voor de stap die hij heeft gezet. "Trots op je Carl", schreef het team als reactie bij de Instagrampost.

Ook krijgt hij steun van de sportbond. "De NFL is trots dat hij vandaag moedig zijn waarheid deelt. Representatie is belangrijk. We delen zijn hoop dat coming-outs binnenkort niet langer nieuwswaardig zullen zijn", staat in een verklaring. "We wensen Carl veel succes komend seizoen."

Best bekeken sport

Enkele jaren geleden werd de openlijk homoseksuele speler Michael Sam aangenomen door het American Football-team St. Louis Rams. Hij kwam echter nooit uit in de NFL. Het moment dat hij zijn contract kreeg en daarna zijn vriend zoende was live op tv te zien en ging al gauw de hele wereld rond

Ook zijn er verschillende spelers uit de kast gekomen nadat ze gestopt waren in de NFL. American football is de best bekeken sport in de Verenigde Staten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkloze Colin Kaepernick post video: al 1363 dagen zonder werk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore