Regioverkiezingen massaal genegeerd

Extreem lage opkomst bij Franse verkiezingen: 'Mensen gaan er liever weer op uit'

21 juni 2021 16:39 Aangepast: 21 juni 2021 16:41
De Franse president Macron en zijn vrouw Brigitte brengen hun stem uit in hun woonplaats Le Touquet. Beeld © ANP

In Frankrijk werden gisteren regionale verkiezingen gehouden. Politici in het land schrokken zich rot. Niet vanwege de uitslag, maar vooral door de bedroevende opkomst. Nog niet eens een derde van de Fransen vond zijn weg naar het stemhokje.

De vorige keer kwam nog ongeveer de helft naar het stemhokje, zondag kwam ruim twee derde van de kiezers niet opdagen bij de regioverkiezingen, die met drie maanden waren uitgesteld wegens het coronavirus. Ter vergelijking: bij de laatste provinciale verkiezingen in Nederland kwam 56,2 procent opdagen.

'Burgerlijke ramp'

De historisch lage opkomst is 'bijzonder zorgwekkend', zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Le Pen sprak van een 'burgerlijke ramp'.

Dat terwijl regionale verkiezingen sowieso nooit echt tot de verbeelding spreken bij het Franse volk, zegt correspondent Eveline Bijlsma vanuit Parijs. "De regio's hebben niet zo veel te vertellen in Frankrijk. Wel over bijvoorbeeld de middelbare scholen het openbaar vervoer, maar niets over de thema's die nu volop spelen in Frankrijk, zoals veiligheid en immigratie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Centrum-rechts blijft in Frankrijk rechts-populisten voor'

Jongeren blijven massaal weg

De lage opkomst komt voor een belangrijk deel door het wegblijven van jonge kiezers. Ruim 80 procent van de Franse kiesgerechtigden jonger dan 35 jaar stemde niet. Bijlsma: "Dat is dieptriest, jongeren voelen zich niet zo vertegenwoordigd door de politici van nu. Het interesseert ze gewoon niet."

Maar wat ongetwijfeld ook meespeelt, zijn de versoepelingen in Frankrijk. "Het was mooi weer en hier in Frankrijk mogen we door het opheffen van de lockdown eindelijk weer eens ergens heen. Een weekendje weg naar Normandie is nu aanlokkelijker dan stemmen. Mensen gaan er liever weer op uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Geen trek in Macron vs. Le Pen

Daarnaast: met regionale, departementale, parlements, presidents én Europese verkiezingen moet men in Frankrijk een stuk vaker zijn of haar stem uitbrengen dan in Nederland. Zo zijn er volgend jaar in april alweer de presidentsverkiezingen.

Volgens Frankrijk-kenner Niek Pas, historicus aan de Universiteit van Amsterdam, speelden die presidentsverkiezingen een grote rol bij de lage opkomst. "De regionale verkiezingen zijn in de campagne gekaapt door landelijke thema's: ze gingen heel erg over de presidentsverkiezingen van volgend jaar."

De vrees bij veel Fransen is dat die verkiezingen opnieuw uitdraaien op een tweestrijd tussen Macron en Le Pen. "Daar hadden kiezers kennelijk geen trek in, want regionale verkiezingen zouden eigenlijk over regionale thema's moeten gaan."

Vooral de rechts-populistische partij Rassemblement National van Marine Le Pen haalde met nog geen 20 procent van de stemmen een veel slechter resultaat dan verwacht. De partij van Macron, La Republique en Marche, is regionaal een stuk minder vertegenwoordigd, maar viel desondanks ook tegen met zo'n 10 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Man die president Macron in het gezicht sloeg, krijgt 4 maanden cel

Toch een winnaar

Pas is vooral verbaasd dat Le Pen zondag zo weinig stemmen haalde. "Zij trekt veel proteststemmers die normale gesproken wel komen opdagen. Dat viel erg tegen en is door de opiniepeilers te hoog ingeschat." Ook hij ziet dat de Fransen momenteel drukker zijn met andere dingen, zoals het EK voetbal en de versoepelingen. "Stemmen heeft even geen prioriteit."

Als Pas dan toch een winnaar van zondag moet uitroepen: Xavier Bertrand. Hij is lid van de centrumrechtse partij Les Républicains (LR), dat bij de eerste rond ruim 27 procent van de stemmen haalde. "Bertrand doet het goed en is echt een uitdager voor Macron volgend jaar. Iemand om in de gaten te houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore