Vrijheid van meningsuiting

China-kritische krant in Hongkong monddood gemaakt, voortbestaan bedreigd

21 juni 2021 11:08 Aangepast: 21 juni 2021 11:12
Een demonstratie in Londen tegen het lamleggen van de prodemocratische krant. Beeld © Getty

Het bestuur van de populaire prodemocratische krant Apple Daily verkeert in crisistoestand en verwacht dat het doek snel valt. Eerst werd de leiding van de krant, inclusief hoofdredacteur, opgepakt en nu zijn ook alle bankrekeningen bevroren.

De bankrekeningen zijn geblokkeerd door nationale veiligheidsfunctionarissen. Daardoor kan de krant zijn personeel en leveranciers niet langer betalen en ook geen geld meer ontvangen, zegt Mark Simon, een adviseur van eigenaar en mediamagnaat Jimmy Lai, tegen de Britse krant The Guardian.

Grote klap 

Lai, een bekend voorvechter van democratie, werd vorige zomer opgepakt in Hongkong. Een volgende grote klap voor Apple Daily kwam afgelopen week: bij een grote politie-inval werd hoofdredacteur Ryan Law gearresteerd 'op verdenking van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid' - samen met vier andere leidinggevenden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoofdredacteur en leidinggevenden prodemocratische krant Hongkong opgepakt

Sinds de arrestaties is het crisis bij de krant, die geregeld verhalen publiceert waarin kritiek wordt geleverd op de Chinese autoriteiten. Nu ook het geld opdroogt, zal de Apple Daily het einde van de maand waarschijnlijk niet halen. "Het is eigenlijk een kwestie van dagen", zegt Simon tegen persbureau Reuters.

Hongkong niet meer vrij

De arrestaties zijn het directe gevolg van de omstreden nieuwe veiligheidswet die vorig jaar ondanks massale demonstraties is ingevoerd in Hongkong. Door de wet kan de Chinese regering mensen in Hongkong arresteren en vervolgen.

Zo heeft de China in feite de volledige controle overgenomen in Hongkong, dat daarvoor nog een zelfstandige regio was en daarmee een veilige haven voor inwoners en westerse bedrijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore