Tweede poging

Zes uur lang buiten ruimtestation ISS: astronauten installeren zonnepanelen

21 juni 2021 03:46 Aangepast: 21 juni 2021 03:52
Astronaut Shane Kimbrough bracht zes uur buiten het ISS door. Beeld © ANP

Twee astronauten hebben gisteren zes uur buiten het internationale ruimtestation ISS doorgebracht. Zij installeerden zonnepanelen, die nodig zijn om het ISS van voldoende elektriciteit te voorzien. "Goed werk, allebei", meldde NASA's mission control op aarde toen de operatie was voltooid. "Dat was geweldig om te zien."

De Franse astronaut Thomas Pesquet en Amerikaanse ruimtevaarder Shane Kimbrough verlieten het ruimtestation ISS gisteren. Ruim zes uur later keerden ze terug en was de klus geklaard. De twee installeerden zonnepanelen, die missie was live op televisie te volgen.

De zonnepanelen moeten het ISS van meer energie voorzien. De zonnepanelen moeten het ISS van meer energie voorzien.

"Fijne Vaderdag voor iedereen met kinderen", zei Kimbrough, die zelf drie kinderen heeft. "Bedankt dat jullie ons op een zondag hebben geholpen." De panelen hadden eigenlijk vorige week woensdag geïnstalleerd moeten worden, maar het team liep toen tegen technische problemen aan.

Uitrolbare zonnepanelen

De 19-meter lange uitrolbare zonnepanelen werden eerder deze maand met een onbemande SpaceX-raket afgeleverd bij het ruimtestation. Met de panelen moet het ISS van voldoende elektriciteit voorzien worden om de komende jaren meer experimenten uit te voeren en toeristen te kunnen ontvangen. De zonnepanelen hebben een verwachtte levensduur van vijftien jaar.

Al met al zijn er bijna 250 missies buiten het ISS uitgevoerd om het ruimtestation te onderhouden of te vernieuwen. De astronauten zitten tijdens deze missies met kettingen vast aan het ruimtestation.

Bekijk ook: zo kwamen astronauten Bob en Doug vorig jaar aan bij het ISS

Na een vlucht van ruim 19 uur kwam de Crew Dragon van SpaceX vorig voorjaar veilig aan bij het ruimtestation ISS. Astronauten Bob Behnken en Doug Hurley werden verwelkomd door de bemanning van het ruimtestation, waar ze een maand verbleven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore