Belgische militair

Tijdstip overlijden Jürgen Conings is nog onbekend

21 juni 2021 00:50 Aangepast: 21 juni 2021 00:53
Een bus, mogelijk met het stoffelijk overschot, rijdt weg van de plek waar Conings vandaag werd gevonden. Beeld © Belga

Het is nog niet bekend hoelang Jürgen Conings dood in het Dilserbos heeft gelegen voordat hij werd gevonden. De Belgische militair, op wie wekenlang een klopjacht is gemaakt, heeft zich vermoedelijk zelf om het leven gebracht met een vuurwapen. Een autopsie moet vanochtend uitwijzen wanneer dat gebeurde en onder welke omstandigheden.

Volgens het federaal parket is inmiddels wel vastgesteld dat het om het lichaam van Conings gaat. "Daarover is er geen twijfel," verklaarde Frédéric Van Leeuw. "Het onderzoek gaat verder. We gaan maandag in de loop van de namiddag communiceren zodra alle resultaten van het laboratorium binnen zijn."

Honderd mensen bij Wake voor Conings

Bij het huis van Conings hebben gisteravond zo'n honderd mensen een wake gehouden. De sympathisanten van de Belgische militair legden bloemen bij zijn huis en staken er kaarsen aan.

De deelnemers vertrokken om 20.00 uur vanaf Stadspark Ter Motten van Dilsen-Stokkem. De wake kwam er "ter nagedachtenis van Jürgen, tegen het corrupte systeem in België en tegen het falen van Defensie".

Het was een stille bijeenkomst, maar met een applaus bij het huis van Conings. De vriendin van de militair kreeg er steunbetuigingen. Ook familie van Conings nam deel aan de wake.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester die lijk voortvluchtige Conings vond: 'Dit komt toch raar over'

Wapens

De rechts-extremistische Conings verdween vijf weken geleden met medeneming van onder meer een machinegeweer, pistool en munitie uit het wapendepot. In afscheidsbrieven dreigde hij onder anderen de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst iets aan te doen.

Deze zat sindsdien met zijn familie ondergedoken in een safehouse en werkte alleen nog online.

Gisteravond mocht Van Ranst naar huis. Zijn beveiliging is overgedragen aan de lokale politie. De medisch specialist reageerde na de vondst van het stoffelijk overschot opgelucht maar vergat ook de andere slachtoffers niet. "Voor mij is deze periode na twee weken vergeten. Voor de kinderen en familie van Conings is dit blijvend."

Noodplan terrorisme

De minister van Binnenlandse Zaken beëindigde op advies van het Nationaal Crisiscentrum tevens het landelijk noodplan terrorisme.

Dat was op 18 mei afgekondigd, voor het eerst sinds de inwerkingtreding een jaar eerder, en kon nu volgens de samenwerkende veiligheidsdiensten met een gerust hart worden ingetrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lichaam voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings gevonden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore