Lokale verkiezingen

'Centrum-rechts blijft in Frankrijk rechts-populisten voor'

20 juni 2021 21:49 Aangepast: 20 juni 2021 21:51
Verkiezingen in Frankrijk. Beeld © AFP

Bij de regionale en departementale verkiezingen in Frankrijk lijkt de centrum-rechtse partij Les Républicains (LR) het rechts-populistische Rassemblement National van Marine Le Pen, voor te blijven. Daar wijzen de eerste voorspellingen op nadat de stembussen in het land waren gesloten.

RN deed het daarmee in de eerste ronde slechter dan verwacht. LR komt volgens de exitpolls uit tussen 27 en 29 procent van de stemmen. RN moet tevreden zijn met minder dan 20 procent, een teleurstelling.

Tweede ronde

De socialisten kunnen volgens de peilingen rekenen op zo'n 17 procent en La République en Marche van president Emmanuel Macron op 10 á 11 procent.

De Fransen konden vandaag, door de coronacrisis drie maanden later dan gepland, in zeventien regio's hun afgevaardigden kiezen. Wordt daar niet meteen een meerderheid gehaald dan volgt zondag nog een tweede ronde met de partijen die ten minste 10 procent van het electoraat achter zich hebben gekregen. De kans bestaat dat in een aantal gevallen Macrons LREM dan ontbreekt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winnaars Franse verkiezingen: 'Keerpunt en historisch'

Presidentsverkiezingen

Deze stembusgang staat deels in het teken van de presidentsverkiezing van april volgend jaar. Macron en Le Pen staan dan vermoedelijk opnieuw tegenover elkaar als belangrijkste kandidaten.

Grote waarde kan er niet aan worden gehecht, onder meer omdat de nog jonge partij van Macron niet is verankerd in de regio en de opkomst erg laag was. Naar schatting is twee derde van de kiesgerechtigden weggebleven. Om 17.00 uur had pas 26,7 procent een stem uitgebracht. In 2015 was dat nog 43 procent.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore