Ga naar de inhoud
'Heel bizar'

Burgemeester die lijk voortvluchtige Conings vond: 'Dit komt toch raar over'

Burgemeester Johan Tollenaere staat pers te woord. Beeld © ANP

De burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere was vanmorgen aan het mountainbiken met vijf vrienden toen hij plots een penetrante lucht rook. Tientallen meters verderop lag de al weken gezochte militair Jürgen Conings. "Ik had liever dat iemand anders hem had gevonden", zegt Tollenaere tegen RTL Nieuws.

De Belgische militair Jürgen Conings werd sinds half mei gezocht nadat hij zware wapens meenam uit een legerkazerne en spoorloos verdween. De 46-jarige korporaal had volgens de Belgische autoriteiten extreemrechtse sympathieën.

Rondje mountainbiken

Het was uitgerekend de burgemeester van Maaseik die hem wist te lokaliseren in het nabijgelegen Dilserbos. De afgelopen weken vroeg de burgemeester zich tijdens zijn wekelijkse rondje mountainbiken regelmatig af: wat als ik Conings tegenkom? "Ook al was het gebied uitgekamd, je blijft eraan denken."

Tollenaere was vandaag aan het mountainbiken met zijn vrienden toen er 'plots die sterke lijkgeur' was. Een geur die hij direct herkende: een jaar geleden was hij bij het opgraven van stoffelijke overschotten op kerkhoven in zijn gemeente. "Ik dacht onmiddellijk: 1 en 1 is 2. Ik moest meteen aan Jürgen Conings denken."

Lichaam
Lees ook:
Lichaam voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings gevonden

Tollenaere belde de alarmdiensten en gaf zijn coördinaten door. Zelf op onderzoek uitgaan, deed hij niet. "Ik was in wieleroutfit, met een korte broek. Dat is lastig in het struikgewas. En aan de geur te ruiken was het wellicht een lijk in vergaande staat van ontbinding."

Bovendien had Conings explosieven bij zich. "Het was niet aan mij om tot bij het lijk te gaan. Ik zat blijkbaar wel heel kortbij. Hij werd tientallen meters van mijn coördinaten gevonden." Conings bleek net buiten het gebied te liggen waar hij al weken werd gezocht.

Zelf gevonden

Toch had de burgemeester liever gehad dat iemand anders hem had gevonden, zegt hij. "Dit komt toch raar over omdat je deel uitmaakt van de overheid. Zeker omdat zoveel mensen naar hem gezocht hebben. Het was misschien makkelijker geweest als een burger hem had gelokaliseerd. Dan was het misschien minder bizar geweest."

Hier en daar hoort hij al complottheorieën, zegt hij. "Ik vind dat jammer. Ik ben ook maar gewoon een mens die in het weekend een stuk recreëert."

Vriendin
Lees ook:
Vriendin ontspoorde Belgische militair had niets door: 'Geen vuiltje aan de lucht'

Dat het zo lang geduurd heeft voor Conings is gevonden, komt wellicht omdat hij in een heuvelachtig gebied lag, waar weinig wandelaars en fietsers komen, zegt hij. "Ik denk dat zijn geur de laatste dagen sterker is geworden door het warme weer." En dan nog is het niet vanzelfsprekend dat mensen zo'n geur herkennen, denkt de burgemeester. "Verschillende vrienden reden vanmorgen door en hadden niet de reflex dat ze iets vreemds roken."

Drama

Tollenaere noemt de vondst een drama voor de man zelf. "Ik vond het sowieso al een persoonlijk drama." Maar voor de lokale overheid en gemeenschap is het wel goed dat het verhaal hier kan stoppen, zegt hij.

Rugzak
Lees ook:
Rugzak met munitie gevonden in zoektocht Belgische militair Jürgen Conings

"Er lag een enorme druk op de gemeenschap. Met militairen die zochten op de gekste plaatsen. Die bij mensen in de achtertuin stonden, in bossen zochten die bekend staan om toerisme. Inwoners hier hadden vrees, moskeeën moesten worden beveiligd. In dat opzicht ben ik blij dat het is opgelost."

Geen opluchting

Toch spreekt hij niet van opluchting. "Het is moeilijk om van opluchting te spreken. Dat is een heel delicaat woord bij een overlijden. Een aantal mensen zal wel blij zijn. Mensen die beschermd moesten worden, hebben hun vrijheid terug. Dat is ook niet onbelangrijk."

Als lokale overheid was de gemeente nooit betrokken bij de zoektocht, vertelt Tollanaere. En toch zorgt hij voor de oplossing in de zaak. "Heel bizar."

Bekijk ook: Vriend na klopjacht op Vlaamse militair: 'Niet de Jürgen die ik ken'

01:48
Zijn goede vriend Marino riep Jürgen via de media eerder al op om zich over te geven.